2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Eljárás a politikai elit többszáz tagja ellen hiányos vagyonbevallások miatt

2007. május 16. 14:50, utolsó frissítés: 16:26

Pontosan 444 szenátor, képviselő, miniszter, államtitkár és más kormányzati tisztségviselő ellen indított eljárást a főügyészség az Academia Caţavencu (AC) szatirikus hetilap március végi feljelentése nyomán. Az AC újságírói többszáz tisztségviselő vagyonnyilatkozatát nézték át, és úgy találták, számos dokumentumot az értintettek hiányosan töltöttek ki.

A jellemző hibák: az érintett nem pontosítja, jövedelmei honnan származnak, nem pontosak a bevételezett összegek, hiányosak vagy teljesen kimaradtak a pénzügyi tranzakcióra vonatkozó adatok, vagy a saját, illetve családjuk tulajdonában levő cégekre vonatkozó információk. A vagyonnyilatkozat-tételt szabályozó törvény mindezt nem bünteti, azonban az AC szerkesztősége okirathamisítás vádjával


az összes érintettet feljelentette a főügyészségen.

A főügyészség kedden kelt válasza szerint összesen 444 esetben tartotta megalapozottnak a feljelentésben foglaltakat. 238 állami vezető vagyonnyilatkozatát a főügyészség, 206 tisztségviselő esetét a megyei ügyészségek fogják kivizsgálni. 140 esetben még nem világos, hogy melyik ügyészi hivatal az illetékes. A 140-ek a védelmi minisztérium, illetve a kormány alkalmazottai – rendőrkvesztorok, tábornokok és államtitkárok.

A nem korrektül kitöltött vagyonnyilatkozatok itt letölthető listáján (1. rész PDF-ben; 2. rész PDF-ben) 30 RMDSZ-képviselő, szenátor, illetve kormányzati tisztségviselő szerepel.

Markó Bélát kormányfő-helyettesként és szenátorként is említi az AC feljelentése. Az RMDSZ-es miniszterek közül Borbély László, Nagy Zsolt és Winkler Gyula szerepel a listán.

A szenátorok közül Kelemen Atilla Béla László, Pete István, Puskás Zoltán, Sógor Csaba, Szabó Károly és Verestóy Attila szerepel a névsorban. Képviselők: Antal István, Antal Árpád András, Bónis István, Kelemen Hunor, Király András, Kónya-Hamar Sándor, Márton Árpad, Máté András Levente, Seres Dénes, Székely Levente és Varga Attila.

A kormányzati tisztségviselők közül az AC a következők vagyonyilatkozatát nem találta teljesen rendben: Ádám Beáta, Birtalan József, Cseke Attila, Kaftár Enikő, Kerekes Erzsébet, Klárik László Attila, Lengyel Erika, Olosz Szabolcs, Rácz Éva.

A feljelentésből nem hiányzik Daniel Morar, a főügyészség korrupcióellenes hivatalának (DNA) igazgatója és a helyettes főügyész, Camelia Joarza sem olyan illusztris nevek mellett, mint Nicolae Văcăroiu, Dan Voiculescu, Adrian Năstase, Ioan Talpeş, Miron Mitrea vagy Viorel Hrebenciuc.

A történethez tartozik, hogy a feljelentést az Academia Caţavencu egy internetes aláírásgyűjtéssel támogatta meg. Az okirat-hamisítás három hónaptól két évig terjedő börtönbüntetéssel, vagy pénzbüntetéssel sújtható. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS