2020. július 16. csütörtökValter
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Menesszék azokat az RMDSZ-es politikusokat, akik ellen nyomozás folyik – követelte a PIN

2007. május 16. 15:46, utolsó frissítés: 15:46

Több nagyvárosban – Bukarestben, Kolozsváron, Nagyszebenben – szervezett tiltakozó megmozdulást a Nemzeti Kezdeményezés Pártja (PIN) az RMDSZ székházai előtt. Hasonló akciót a PIN tagjai Nicolae Văcăroiu piteşti-i szenátori irodája előtt is szerveztek.

A bojkott oka, hogy az RMDSZ nem szólítja fel lemondásra Nagy Zsolt informatikai és távközlési minisztert, holott a tárcavezető ellen az energetikaprivatizációs botrányban hazaárulás és kémkedés gyanújával indított vizsgálatot a főügyészség szervezettbűnözés- és terrorizmusellenes ügyosztálya (DIICOT). Nicolae Văcăroiuval szemben a PIN kifogása az, hogy az ideiglenes államfő nem hajlandó felfüggeszteni tisztségéből a minisztert.

„Nagy Zsolt zsarolható, Damoklesz kardjával a feje fölött pedig nem hozhat bátor döntéseket” – indokolta a PIN akcióját Lavinia Şandru, az alakulat alelnöke. A bukaresti tiltakozó megmozduláson felolvasták Cozmin Guşă PIN-elnök Markó Béla szövetségi elnökhöz címzett nyílt levelét, amelyben azzal vádolja a miniszterelnök-helyettest, hogy szándékosan hitelteleníti az állami intézményeket.

„Érthetetlen az a közömbösség, amelylyel Markó Béla viszonyul azokhoz a rendkívül súlyos tettekhez, amelyek miatt bűnügyi vizsgálat indult Nagy Zsolt ellen” – áll Guşă levelében. A PIN-tüntetések különben néhány tíz ember részvételével zajlottak valamennyi városban, Marosvásárhelyen pedig résztvevők hiányában el kellett halasztani a megmozdulást.

A PIN tüntetéseire reagálva Markó Béla elmondta: kezdeményezésével a Népi Kezdeményezés Pártja az igazságszolgáltatás szerepét akarja átvenni. „Pedig jó lenne, ha megvárnák a bíróság ítéletét” – vélte Markó.

A miniszterelnök-helyettes különben kétségét fejezte ki afelől, hogy a PIN rendelkezik annyi párttaggal, hogy valamennyi RMDSZ-székház előtt felvonulást rendezzen. „Egyértelmű, hogy politikai jellegű kezdeményezéssel állunk szemben, hiszen a magyarellenesség még 2007-ben is választási tőkét eredményezhet” – szögezte le az RMDSZ elnöke.

Szabó István Szatmár megyei tanácselnök ellen hivatali visszaélés vádjával, Erdei-Doloczki István képviselő ellen hivatali visszaélésre való felbujtás miatt, Riedl Rudolf szatmár megyei alprefektus, valamint Cseke Attila kormányfőtitkár-helyettes ellen hivatali visszaélésben való bűnrészesség gyanújával indított vizsgálatot a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA). (krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS