2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Emil Boc: nincs helye a giccsnek Kolozsvár központjában

2007. május 16. 16:17, utolsó frissítés: 18:55

"Ki kell tiltani a giccset Kolozsvár központjából" – jelentette ki Emil Boc, Kolozsvár polgármestere szerdán tartott sajtótájékoztatóján.

A városvezető a kávézók teraszaival kezdi, és a május-október között alkalmazza azt a szabályzatot, amelyet kezdeményezésére a városi tanács ezelőtt két évvel szavazott meg.

A szabályzat a teraszok működési feltételeit írja elő: idén nyártól tilos az utcára nyíló vendéglátó egységeknek rikító színű, vagy reklám-feliratú napernyőket kihelyezni; ezek helyett kizárólag egyszínű pasztell, vagy tompa színű napellenzőket lehet felszerelni. Továbbá a teraszokat úgy kell kialakítani, hogy másfél méternyi járdafelület legyen biztosítva a járókelők számára.

Emil Boc hozzátette, a teraszok váza csak könnyűszerkezetes lehet, és a tulajdonosoknak arra is kell vigyázniuk, hogy az építmények könnyen szétszerelhetőek legyenek. A berendezésre is külön szabály vonatkozik: a történelmi Kolozsvár kávézóinak teraszain nincs helye a műanyag kerti asztaloknak és székeknek.

A polgármester eldöntötte, európai város hangulatát kell keltenii Kolozsváron: annak érdekében, hogy a várost látogató külföldi turisták is jól érezzék magukat, meghosszabbítja a teraszok működési idejét, amelyek akár éjfélig, vagy tovább is nyitva tarthatnak, bár a zene nem szólhat hangosan.

A vendéglátó cégeknek a teraszok berendezésére szezononként engedélyt kell kérniük az önkormányzattól, mivel közterületet vesznek igénybe. Amely vállalkozás nem tartja be az előírásokat, három napos határidőt kap ezek az alkalmazására. Ellenkező esetben e cégek pénzbírsággal és a működési engedély megvonásával sújthatók. (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS