2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tăriceanu: korlátozott befolyású államfő kéne!

2007. május 16. 17:08, utolsó frissítés: 18:06

A jelenlegi félelnöki berendezkedés helyett ismét a parlamentáris köztársaság mellett érvelt Tăriceanu miniszterelnök a Szabad Európa rádió román nyelvű adásának nyilatkozva.

Băsescu élvezte a kommunista diktatúra előnyeit, majd 1990 után az Iliescu-féle Nemzeti Megmentési Front (FSN) tagjaként politizált; amikor a Demokrata Párt ebből az alakulatból kivált, balközép ideológiára váltott, majd átált néppárti politikusnak – fejtette ki Tăriceanu. Szerinte a felfüggesztett államfő csak "a politikai parádé" kedvéért ítélte el hivatalos nyilatkozatban a kommunizmus bűneit – amúgy az intézkedés alapjául szolgáló jelekortörténeti dokumentumot a kormányfő is nagyon hasznosnak tartja.

A felfüggesztett elnöknek nincs meg a kellő politikai műveltsége az államfői tisztség gyakorlásához – magyarázta a kormányfő. Tăriceanu szerint korlátozott befolyású, apolitikus államfőre van szükség Romániában is; és nem zárta ki az alkotmányos monarchia újrabevezetését sem.

Parlamenti demokráciára azért van szükség, mert "sajnos Romániában nem elég fejlett a politikai kultúra egy elnöki köztársaság működtetéséhez, és nincs egy igazi vezető politikusi egyéniségünk sem" – érvelt Tăriceanu. A kormányfő szerint nagy kár, hogy a közvélemény megengedőleg viszonyult Băsescu alkotmányértelmezéséhez, mely szerint ő játékosi, és nem bírói szerepet vállal a politikai mezőnyben.

"Az alkotmányos szerep be nem töltése okozta a válságot" – érvelt a kormányfő, hozzátéve, hogy az EU számos országában az államfőnek csak reprezentatív szerepe van. "A parlamentáris köztársasági berendezkedésről bebizonyosodott, hogy ennek révén el lehet kerülni az olyan válságokat, mint amilyen most van Romániában" – mondta a kormányfő.

Traian Băsescu egy hétfői rádióinterjújában már kifejtette: tévedés azt hinni róla, hogy a francia modellt, vagyis az erős elnöki köztársaságot szeretné bevezettetni. Álláspontom az, hogy ilyen kérdésekben a teljes közvéleménynek népszavazáson kell döntenie – magyarázta Băsescu. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS