2020. május 28. csütörtökEmil, Csanád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Insomar: 79 százalék Băsescu maradására voksolna szombaton

2007. május 16. 19:24, utolsó frissítés: 19:38

A választók túlnyomó többsége Băsescu maradása mellett szavazna május 19-én. Az Insomar és a Metro Media Transilvania (MMT) közvélemény-kutató irodák közös felmérése szerint 79,1 százalék a felfüggesztett elnök hivatalban maradása mellett van. A kutatás a Realitatea hírtévé megbízásából 14 ezer 480 fős mintán készült május 12-14. között. Feltehetően a szokásosnál ötször-hétszer nagyobb létszámú minta miatt a hibaszázalék a két intézet szerint plusz-mínusz egy százalék.

A Curs és a Társadalomkutatási és Branding Társaság (CCSB) hétfőn közölt felmérése hasonló eredményt produkált. A Jurnalul Naţional napilap megbízásából készült közvélemény-kutatás szerint a referendumon résztvevők 70 százaléka Băsescu maradása mellett voksol majd.

A felmérésben megkérdezett alanyok 60 százaléka válaszolta azt, hogy biztos részt vesz a népszavazáson. Az 1001 fős minta a 18 évesnél idősebb, tehát választókorú lakosságra nézve reprezentatív, plusz-mínusz 3,1 hibaszázalékkal.

Ez utóbbi felmérés szerint, ha most vasárnap lennének a parlamenti választások, a válaszadók 38 százaléka a Demokrata Pártra, 21 százalék a PSD-re szavazna.

Az Insomar-MMT kutatás még jobb eredményt mért a PD-nek: eszerint a Demokrata Párt 51,9 százalékot, a PSD 17, a PNL 8,3 és az RMDSZ 4,8 százalékot érne el, ha most lennének választások. Az Insomar-MMT szerint a Becali-féle PNG 5,6, a Nagy-Románia Párt 4,3 és a liberális pártból kivált PLD 2,6 százalékon szerepelne. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS