2020. június 3. szerdaKlotild
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Taxistüntetés a közszállítási törvény ellen

2007. május 17. 11:02, utolsó frissítés: 11:02

Országszerte tiltakozó felvonulást szerveztek május 16-án a magántaxisok a nemrég megjelent, 2007/92-es számú, a helyi közszállítást szabályozó törvény ellen. Az akció Bukarestben öltötte a legnagyobb méreteket, ahol mintegy háromezer bérfuvarozó vonult fel, kérve, hogy rájuk ne vonatkozzon a közszállítási törvény.

A jogszabály kimondja, hogy 2008 januárjától a független taxisok nem vehetnek részt a parkolóhelyek árverezésén; a helyekre csak jogi személyek, azaz taxitársaságok pályázhatnak. A törvény szerint a helyi önkormányzatok létrehozhatnak taxitársaságokat, amelyeknek versenytárgyalás nélkül átadhatják a parkolóhelyeket.

A magántaxisok azért is elégedetlenek, hogy 2010-ig érvényes működési engedélyüket az új törvény értelmében év végén visszavonják, és a sofőrök ezentúl nem tevékenykedhetnek egyéni vállalkozói engedély alapján.

A sofőrök attól tartanak, hogy az új, pontszám alapján odaítélt engedélyekért többet kell majd fizetni. Jelenleg ugyanis egy engedély 100 euróba kerül, ám a taxisok szerint lehetséges, hogy a közeljövőben 300–400 eurót kell majd kifizetniük.

A magántaxisok szakszervezetének vezetői azzal fenyegetőznek, hogy legtöbb egy hónapon belül újabb tiltakozó akciót szerveznek a fővárosban, ahol mintegy 20–30 ezer sofőrre számítanak az ország teljes területéről.

„Jelenleg a polgármesteri hivatal által kibocsátott működési engedélyek alapján tevékenykedünk. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a magántaxisokat cég létrehozására kötelezzék, ha továbbra is dolgozni akarnak” – magyarázta Győr Árpád, a sepsiszentgyörgyi magántaxisok Sugás Taxi Egyesületének elnöke(rompres/krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS