2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Demokrata-PSD közeledés Băsescu győzelme esetén

2007. május 17. 12:16, utolsó frissítés: 12:16

Bármely párttal, beleértve a Szociáldemokrata Pártot (PSD) is kész tárgyalni a Demokrata Párt (PD) a felfüggesztett államfő célkitűzéseinek megvalósítása érdekében a népszavazás után - nyilatkozta Emil Boc demokrata pártelnök a Realitatea hírtévének.

Boc megjegyezte, a PD 2008-ig biztosan nem fog a PSD-vel kormánykoalícióra lépni, ez azonban nem zárja ki, hogy egyeztessen az alakulattal a Traian Băsescu által javasolt egyéni választókerületes szavazás, a parlamenti képviselők számának csökkentéséről, vagy az oktatási és egészségügyi reformról.

A szociáldemokratákkal való kormányzás kapcsán Boc kifejtette, a PD-t a DA választási programjában vállalt kötelezettség köti, hogy ne alkosson kormánykoalíciót a PSD-vel.

Traian Băsescu felfüggesztett államfő kifejtette, meggyőződése, amennyiben megnyeri a május 19-i népszavazást, parlamenti többséget szerez a politikai elit reformját képező programjához. A Realitatea hírtévének adott nyilatkozatában az elnök nem nevezte meg, kivel egyezkedne programja kivitelezése érdekében.

Băsescu szerint a programját támogatásá parlamenti többség szerepe az, hogy hozzájáruljon a román politika reformjához. Ennek eszköze az egyéni választókerületes szavazás és átvilágítási törvény bevezetése, melyek nélkül a kommunizmus elítélése és a titkosszolgálati dossziék átadása a Securitate Irattárát Vizsgáló Bizottságnak (CNSAS) lezáratlan ügy marad. (mediafax)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS