2020. február 21. péntekEleonóra
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az adópolitika fellazításától óv Mugur Isărescu

2007. május 17. 14:24, utolsó frissítés: 14:24

Nem kizárt, hogy az utóbbi évekkel ellentétben lazább adópolitikára tér át a kormányzat, ez pedig megnehezíti a jegybank infláció-leszorítási intézkedéseinek kivitelezését – fejtette ki Mugur Isărescu, a Nemzeti Bank (BNR) kormányzója egy bukaresti pénzügyi tanácskozáson, melyet a Banii noştri hetilap szervezett.

Isărescu arra emlékeztetett, hogy 2000 óta Romániában folyamatosan csökken az infláció, és ez nem jellemző az EU-hoz frissen csatlakozott 12 ország mindenikére. 2005-ig a jó fiskális politika a költségvetési hiány visszaszorításával jól szolgálta a BNR inflációcsökkentési céljait, magyarázta Isărescu. A jegybank vezetője arra emlékeztetett, hogy


az Európai Bizottság államháztartási pozíciójának javítására sürgette Romániát


az ország első konvergencia-programjának értékelésekor, márciusban. Bár középtávon a konvergencia-program tartható célkitűzéseket tartalmaz, jövőre és azt követően az államháztartási hiány magasabb lehet a tervezettnél, és meghaladhatja a hazai össztermékhez viszonyított 3 százalékos európai kritériumot – írta az EB.

A Bizottság ezért ellenzi a programból idénre kiolvasható pénzügyi lazítást. A GDP 15 százalékát kitevő közadósság viszont Brüsszel szerint dicséretesen alacsony, és annak további csökkenése is árható.

Varujan Vosganian gazdasági és pénzügyminiszter szerint viszont nem valószínű, hogy az államháztartási hiány az idén meghaladná a GDP-hez viszonyított 2,8 százalékot, sőt, akár a hazai össztermék legföljebb 2,4-2,5 százaléka is lehet. Az előrejelzést hétfőn módosították lefelé, mert a becsültnél nagyobb a költségvetés bevétele és a gazdaság is erősebben bővül a tárca szerint.

A pénzügyminisztériumban most arra számítanak, hogy jövőre az államháztartási hiány 2 százalék alatt marad – valószínűleg 1 százalékhoz lesz közel –, ez is jóval kisebb a korábbi hivatalos előrejelzéseknél. (newsin, mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS