2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

850 ezer ember még nem kapta vissza elállamosított ingatlanát

2007. május 17. 15:19, utolsó frissítés: 15:19

Mintegy negyven volt föld, erdő-, illetve ingatlantulajdonos tüntetett csütörtökön Bukarestben, mert amiatt elégedetlenek, hogy a kormány nem szolgáltatja vissza 1948 után elkobzott tulajdonukat. Bejelentették, felkérték az Európai Unió szakszervét, hogy monitorizálja a visszaszolgáltatás menetét.

Adrian Ştefan Iuraşcu, Romániai Civil Fórum elnöke elmondta, több mint 820 ezer tulajdonos még mindig nem vehette birtokba ingatlanát, illetve földjét, noha rendelkezik birtokbavételi értesítéssel. A tüntetők azzal elégedetlenek, hogy a 2005-ben elfogadott tulajdonjogi reformtörvényt nem alkalmazzák, és a kormány csak üres ígéreteket ismételget.

Iuraşcu
elmondta, a két és fél millió hektár visszaigényelt erdős területből csupán 400 ezer hektárt szolgáltattak vissza. A visszaigénylők képviselői a visszaszolgáltatások ügyében kérték Románia megfigyelését.

A tüntetők továbbá azt is nehezményezték, hogy bár 300 tiltakozó részvételét kértek engedélyt, a hatóságok csak száz résztvevő utcára vonulását engedélyezték. Emellett a tüntetést az EU bukaresti képviselete előtt szerették volna megszervezni, viszont csendháborításra hivatkozva a hatóságok egy közeli parkban engedélyezték a felvonulást.

A tüntetők ezután az állami erdőgazdálkodási vállalat, a Romsilva épülete felé meneteltek, ahol háromnegyed órát álltak, majd a kormánypalota előtt tiltakoztak. (newsin)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS