2020. június 4. csütörtökBulcsú
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Markó: Băsescu jól beszél, de rosszul gondolkodik – az ügyészségi eljárás pedig "vérlázító"

2007. május 17. 18:08, utolsó frissítés: 18:08

Az erdélyi magyarságnak és a székelységnek alapvető érdeke a demokratikus államberendezkedés, a hatalommegosztás, ugyanis egy központosított, egyszemélyes rendszerben a székelyföldi területi autonómia megvalósítására is százszorosan is kisebb esélyünk lesz – jelentette ki Markó Béla csütörtökön, Sepsiszentgyörgyön háromszéki polgármesterekkel, önkormányzati képviselőkkel és nemkormányzati szervezetek képviselőivel folytatott tanácskozásán.

A miniszterelnök-helyettes ismét élesen bírálta Traian Băsescu felfüggesztett államfőt, valamint az RMDSZ több vezető tisztségviselője ellen indított eljárásokat. Mint mondta, az RMDSZ nem szorgalmazta az államelnök felfüggesztését, mert az erdélyi magyarság


a politikai stabilitásban érdekelt.


"– A magyarságnak súlyos történelmi tapasztalatai vannak arra vonatkozóan, hogy az ilyen kiszámíthatatlan, instabil helyzetnek főként a magyar közösség látja a kárát.

A szövetség mindemellett egyértelműen kiállt a felfüggesztés mellett, ugyanis az a határozott álláspontja, hogy az államfő autokratikus magatartásával túllépte alkotmányos hatáskörét, folyamatos viszálykodást teremtett és veszélybe sodorta a demokratikus államrendszert azáltal, hogy egy kézben próbálta tartani a hatalmat, és minden eszközzel azon dolgozott, hogy megszerezze a parlament és a kormány hatásköreit. Traian Băsescu jól beszél, de rosszul gondolkodik" – magyarázta az RMDSZ álláspontját Markó.
.
A szervezet elnöke "vérlázítónak" nevezte az RMDSZ tisztségviselői ellen indított ügyészségi eljárást, amelyet azon a jogcímen indítottak, hogy politikai és etnikai alapon költségvetési támogatást nyújtottak RMDSZ-vezetésű önkormányzatoknak.

A miniszterelnök-helyettes ugyanakkor keményen bírálta az RMDSZ ellenzékét, amely Traian Băsescu támogatására szólított fel, dacára annak, hogy az államfő elutasította az autonómia bármely formáját:

"– Abszurdumnak tartom, hogy azok a csoportok, amelyek a területi autonómia harcosaiként lépnek fel, azt a személyt támogatják, amely még a területi autonómiánál „könnyebb” kulturális autonómiát is elutasítja. Elképesztő az a gondolkodás, miszerint azért támogassuk Traian Băsescut, hátha támogatásunk nyomán „enyhít” eddigi magatartásán" – jelentette ki Markó. (rmdsz tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS