2020. január 19. vasárnapSára, Márió
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"Részeges" vs. "rózsaszín patkány" – kíméletlen kampány után 17500 helyen várják a népszavazókat

2007. május 18. 11:25, utolsó frissítés: 11:25

A több hetes kíméletlen médiakampány véget ért, pénteken kampánycsend előzi meg a népszavazást. Eközben folynak az előkészületek a 17 294 romániai és a 176 külföldi szavazóhelyiség berendezésére. Összesen 18 millió 212 ezer 980 választópolgár szerepel a szavazói listán – a névjegyzéket egy törvénymódosítás értelmében a népszavazás végetérte után az alkotmánybíróságon őriznek majd, hogy az esetleges kétszer szavazókat később azonosítani lehessen.

A szavazópolgároknak erre a kérdésre kell válaszolniuk: "Egyetért-e Ön Románia államfője, Traian Băsescu leváltásával?". Ha az igenek kerülnek többsége, Bősescunak távoznia kellene a Cotroceni-palotából, ha a nem voksok győznek, a felfüggesztett elnök visszatérhet államfői posztjára.

A kampány stílusa egyébként – a külföldi sajtó Romániába akkreditált tudósítói szerint – helyenként meglehetősen alpári volt, a PSD egyik politikusa például részegesnek minősítette Băsescut, aki viszont "rózsaszín patkánynak" titulálta ugyanazt a politikust. A "tolvaj", a "korrupt" és más hasonló kifejezések mindennaposak voltak ebben a kampányban.

A lakosság nagy része – ha hinni lehet a felméréseknek – valószínűleg fogékonyabbnak bizonyult B–sescu általános "igazságtevő", a politikai elitet kritizáló retorikájára, mint a Băsescu-ellenes pártok alkotmányjogi és politikai érvelésére. (hírszerk., mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS