2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A ciános bányászat betiltatására szólítják fel az RMDSZ-t a zöldek

2007. május 18. 12:53, utolsó frissítés: 12:55

"A cián betiltása az egyetlen út, amellyel a romániai parlamenti pártok megállíthatják a rendkívül súlyos környezeti kockázatokkal járó aranybánya beruházást. (...) Az abszolút többség megszerzéséhez elengedhetetlen az RMDSZ támogatása. Nagyon furcsa lenne, hogy miközben a román politikai pártok támogatják a cián betiltását, egy magyar párt nem állna ki e kezdeményezés mellett" – ez áll négy zöld szervezet Markó Béla RMDSZ-elnökhöz címzett, szerkesztőségünkhöz is eljuttatott nyílt levelében.

A Greenpeace, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Védegylet és a Zöld Erdély Egyesület arról ír, hogy idén tavasszal sikerült elérni, hogy a cián bányászatban való tilalma törvénymódosításként a bukaresti parlament elé kerüljön.

"A jövő hetekben dől el, hogy sikerül-e végre betiltani a szinte felbecsülhetetlen környezeti károkért felelős cián bányászatban való alkalmazását, és ezzel megpecsételni a verespataki aranybánya tervét. Sajnos, úgy tudjuk,


az RMDSZ nem akarja támogatni a cián betiltását" – állítja a négy szervezet.

"2006 decemberében a magyar környezetvédelmi szervezetekkel rendezett találkozón Ön elmondta, hogy a Szövetség szerint egyértelműen felesleges és kockázatos a verespataki beruházás. Hozzátette, hogy amíg minimális kockázatok is vannak, addig nem szabad engedélyezni a létesítmény megnyitását. (...) Elnök úr! Elérkezett az idő, hogy ígéretét beváltsa. Romániai civil szervezetek a nagybányai ciánszennyezés óta harcolnak azért, hogy a román bányászati törvényt módosítsák" – így emlékeztetik korábbi kijelentéseire Markót a zöldek.

"Reméljünk, egyetért velünk abban, hogy azok kockázatok, amelyeket a tervezett beruházás román és magyar állampolgárok millióira terhel, szükségessé teszik, hogy mindent megtegyünk a bányaterv megvalósulásának megakadályozása érdekében. Úgy gondoljuk, hogy a cián betiltására vonatkozó törvénymódosítás támogatása a legkevesebb, amelyet a Szövetség megtehet, amennyiben ígéretét be kívánja tartani és a romániai magyarok, valamint a románok érdekeit képviselni szeretné a döntésben.

Mindezek fényében arra szeretnénk kérni Önt, hogy az RMDSZ, mint a román kormányzó koalíció tagja, támogassa a cián betiltására vonatkozó törvényjavaslatát és ezzel tettekben ne csak szóban utasítsa el a verespataki aranybánya tervét!" – áll a nyílt levélben. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS