2020. február 22. szombatGerzson
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Verespatak: az RMGC 12 ezer oldalas válaszát Magyarországon is nyilvánosságra hozzák

2007. május 18. 13:37, utolsó frissítés: 13:37

A magyar környezetvédelmi minisztérium is ismerteti a magyarországi nyilvánossággal a verespataki aranybányát tervező cég válaszait – közölte csütörtökön az MTI-vel Kovács Kálmán, a magyar környezetvédelmi és vízügyi minisztérium államtitkára. A magyar politikus romániai kollégájával, Korodi Attilával találkozott Félixfürdőn, egy üzletember-találkozón.

A kanadai Gabriel Resources nemrég megválaszolta a terv ellenzői által megfogalmazott kérdéseket és kifogásokat, a több mint 12 ezer oldalas dokumentum pedig a magyar szaktárcához is eljutott. A román kormány tárcaközi bizottságának július 2-ig kell megvizsgálnia ezt a dokumentumot. A magyar államtitkár jelezte: Magyarország is részt szeretne venni szakembereivel megfigyelőként e testület munkájában, amely javaslatot tehet a kitermelési engedély megadására.

A válaszokat tartalmazó dokumentum kapcsán Kovács elmondta: a magyar kormány technikailag megteremti a feltételeit annak, hogy a magyarországi nyilvánosság is megismerhesse a cég válaszait. A szaktárca a napokban dönti el, pontosan miként tájékoztatja a közvéleményt. Hozzátette: biztos, hogy a minisztérium honlapján is hozzáférhetővé teszik a dokumentumot, de arra törekednek majd, hogy más formában is ismertessék – mondta Kovács.

A Gabriel Resources romániai leányvállalata, az RMGC Európa legnagyobb külszíni aranybányáját akarja megnyitni Verespatak mellett. A kutatások szerint a helyszínen legalább 330 tonna aranyat és 1300 tonna ezüstöt lehet kitermelni. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS