2019. november 15. péntekAlbert, Lipót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hatályba lép végül az ANI törvény

2007. május 18. 15:06, utolsó frissítés: 15:06

Kihirdette csütörtökön az Országos Feddhetetlenségi Ügynökségről (ANI) szóló törvényt Nicolae Văcăroiu ideiglenes államelnök. A törvényt a szenátus egyhangú döntéssel egy héttel korábban fogadta el.

Az ANI létrehozását szabályozó ellentmondásos törvényre Monica Macovei volt igazságügyi miniszter tett javaslatot, a múlt év folyamán. Az igazságügy-miniszter által előterjesztett törvényt a képviselőház kilúgozta: így az ügynökség hatásköre vagyonellenőrzési kérdésekben a hatóságok figyelmeztésére redukálódott. Az ellenőrző hatáskörök megnyirbálását az ellenzéki PSD-PRM-PC, valamint az RMDSZ és néhány liberális képviselő támogatta.

Május 9-én a szenátus két újabb rendelkezést iktatott az ANI törvénybe. Eszerint az elnökök, alelnökök, államtitkárok kötelezően nyilvánosságra kell hozzák vagyoni helyzetüket, ugyanakkor ezeket a nyilatkozatokat közvetlenül vizsgálhatják az ANI ügynökei.

A második rendelkezés szerint az ügynökségnek kötelessége a vagyonnyilatkozatokat a közjogi személyiségek mandátumának lejárta után vizsgálni, illetve eldönteni, hogy a vagyonnyilatkozatba foglaltak és valós jövedelem közti eltérés 10 százaléknál nagyobb vagy meghaladja a 10000 eurós összeget.

Ezzel szemben a törvény végső változatában az ANI a szenátusnak alárendelt ellenőrző szerv annak ellenére, hogy a törvény eredeti változatában politikailag független intézményként szerepelt. A jogszabályba a szenátus belefoglalta Tudor Chiuariu új igazságügyi miniszter javaslatát, miszerint a törvénytelenül szerzett vagyont elkobozhatja az ügynökség.

Egy másik módosítás szerint, a vizsgálatot folytató ügynökök az érintettel kapcsolatban bármely intézménytől és hatóság, valamint jogi és magánszemélytől igényelhet a végső jelentéshez szükséges dokumentumokat. Ezzel párhuzamosan az ügynököknek meg kell indokolniuk igénylésüket, továbbá a közintézmények 10 napon belül kötelesek kiadni az igényelt iratokat.

A törvényből időközben kiiktatódott az a passzus, amely kimondta volna, hogy az ügyészi, jogászi vagy közjegyzői állás összeférhetetlen a közjogi funkciókkal. A Macovei által törvénybe foglalt rendelkezést a képviselőház már a jogszabály megvitatásának kezdetén kiiktatta, a szenátus pedig ezt a részt nem bocsájtotta újabb vitára. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS