2020. március 29. vasárnapAuguszta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Alig 19 százalékos eddig a részvétel – Tăriceanu és Boc szavazott és kampányolt

2007. május 19. 16:29, utolsó frissítés: 16:29

Kora délutánig a szavazásra jogosultak 18,84 százaléka járult az urnákhoz, hogy a Traian Băsescu felfüggesztett államfő leváltásáról leadja voksát. A városi körzetekben 20,29, a vidékiekben 16,84 százalékos volt a részvétel. A 14 órás adatokat csaknem másfél órával később jelentette be a sajtó nyilvánossága előtt a központi választási iroda.

A híradók az említett időpontig néhány óvásról adtak tudósítást. Egyes helyeken állítólag szabálytalanságokat észleltek: bejelentés érkezett arról, hogy az egyik szavazókörben már érvényesített, tehát pecséttel ellátott szavazólapokat találtak. A felfüggesztést kezdeményező PSD olyan esetről is tudni vélt, miszerint az egyik szavazókörzet közelében egy helyi újság szombati számát osztogatták, s abban Băsescu-párti hirdetések voltak olvashatók.

Másutt politikai jellegű transzparenst helyeztek el, amelyet el kellett távolítani. Brassó környékén néhány taxi szélvédőjén Băsescu képe volt látható.

Egy civil szervezet óvás formájában kérte a választási irodától, hosszabbítsák meg a szavazás határidejét az eredetileg tervezett esti nyolc óra utánra, tekintettel arra, hogy szombat van. A kérés elfogadása esetén a hetednapos adventista egyház és a zsidó felekezet hívei is leadhatnák a szavazatokat. Az egyik körzetben baleset történt: a szavazófülke rádőlt egy kilencvenhárom éves asszonyra, akit kórházba kellett szállítani.

A Realitatea hírtelevízió élőben közvetítette a nap folyamán, hogy a jelentősebb politikusok leadják szavazatukat. Néhányan közülük nyilatkoztak is rögtön a voksolás után. A hírtévé ugyanakkor kénytelen volt elnémítani mind Tăriceanu miniszterelnök Băsescu-ellenes, mind pedig Emil Boc demokrata pártelnök Băsescu-párti nyilatkozatát.

Az urnák helyi idő szerinti nyolc órás zárása után rögtön közreadják két közvéleménykutató intézetnek a szavazásról távozó polgárok megkérdezésén alapuló (exit-poll) eredmény-előrejelzéseit. (hírszerk., mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS