2020. március 29. vasárnapAuguszta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Markó: ha Băsescu visszatér, akkor megrendül a jelenlegi parlamenti többség

2007. május 19. 17:47, utolsó frissítés: 17:47

A népszavazás tétje nagy, mégsem egyszerűen egy személyről szól, hanem meghatározza a teljes romániai társadalom követte utat – nyilatkozta Markó Béla RMDSZ elnök a népszavazás délutánján Kolozsváron.

Markó szerint a Traian Băsescu lemondatásáról szóló népszavazáson kiderül, hogy kiegészíti, tökéletesíti a mostani parlamenti demokráciát, vagy elviszi egy autoritárius berendezkedés felé, ahol egy vagy néhány személy kezében összpontosul a hatalom.

Az RMDSZ érdeke, hogy hatalommegosztás létezzen, ugyanakkor ne Bukarestben szülessenek a döntések, hanem a helyi közösségek szintjén. Ennek ellenére a további politikai berendezkedést az elnök szerint nem a népszavazás kimenetele dönti el, akkor sem, ha az államfőt a többség hivatalban tartja. „Ha az elnök marad, és nem vonják le a politikai pártok a tanulságokat mindabból, ami történt, akkor minden folytatódik a régiben” – nyilatkozta az RMDSZ elnöke. Markó szerint változás csak az elkövetkező hónapokban várható.

A felfüggesztett elnök isszatéréséről Markó úgy nyilatkozott, ha Băsescu újra elfoglalja elnöki székét, ez esetben folytatódik a konfliktus, az állandó ütközés és viszály.

Markó úgy látja, Băsescu nem fog jobb belátásra térni visszatérése után sem. „Ha létezik megfelelő parlamenti többség, amely támogatja a kormányt, a dolgok menetét ez a többség és ez a kormány fogja meghatározni. A döntő szót a parlament mondja ki Romániában. Az más kérdés, hogy az elnök mindent megtesz, hogy ezt megrendítse.” – nyilatkozta az RMDSZ elnöke. (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS