2020. március 29. vasárnapAuguszta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Új alkotmányt és egyéni választókerületes rendszert kérnek a választók, mondja Băsescu

2007. május 19. 20:57, utolsó frissítés: 20:57

A politikai elit megreformálását és új alkotmányt akarnak a választók – Băsescu szavai szerint ezt a következtetést lehet levonni a népszavazásról készült exit poll felmérések eredményeiből. A hivatalába visszatérő államfő saját programjának már jól ismert elemeit sorolta fel a PD bukaresti székháza előtt elmondott beszédében.

"A polgárok az egyéni választókerületes rendszer bevezetése mellett vannak" – interpretálta a felmérési eredményeket Traian Băsescu, azzal kiegészítve, hogy át kell alakítani az alkotmányt, és tisztázni kell az állami intézmények közti erőviszonyokat.

"Az alkotmányt 1991-ben az Iliescu–Roman viszonyra szabva dolgozták ki, majd 2003-ban az Iliescu–Năstase érdekek mentén módosították", fejtette ki a régi-új államfő.

A népszavazás eredménye szerinte azt is jelzi, hogy a választók az átvilágítási törvény bevezetését igénylik, továbbá azt, hogy a nemzeti össztermék 6 százalékát az oktatásra fordítsák, és valóban decentralizálják a tanügyet. "Ezeket a dolgokat tartják fontosnak a választók, és nem azt, amit Iliescu, Geoană, Hrebenciuc és miért ne, Verestóy Attila urak mondanak" – szúrt oda a politikai ellenfeleknek Traian Băsescu. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS