2020. március 29. vasárnapAuguszta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Urnazárás utáni RMDSZ-reakció: Markó szerint az alacsony részvétel figyelmeztetés a politika számára

2007. május 19. 21:22, utolsó frissítés: 21:22

Figyelmeztető jelként kell értékelnie a román politikai szférának a népszavazáson való alacsony részvételt – értékelte Markó Béla RMDSZ elnök a május 19.-i népszavazás, urnazárás utáni exit-poll eredményét a szövetség kolozsvári kampányközpontjában.

Markó kifejtette – a 40 százalékos alacsony részvétel rácáfolt a korábban közvélemény-kutató intézetek által közzétett 70 százalékos előrejelzésekre. Markó szerint a nagy eltérés azt jelzi, a választópolgárok eltávolodtak a politikától, a kampányban használt alacsony színvonalú politikai diskurzus és viselkedés miatt.

A szövetségi elnök szerint a május 19.-i népszavazáson való alacsony részvételből levonható a következtetés, hogy nagyon sok választó nem akart véleményt nyilvánítani a kérdéssel kapcsolatban. Ezzel párhuzamosan az elnök elmondta, a székelyföldi megyékben még alacsonyabb volt a részvétel, mint az ország nagy részében ez pedig jelzi, hogy a magyar választópolgárok nem tartották fontosnak a népszavazást.

Emellett az RMDSZ elnök szerint a magyar választók zöme tartotta magát az RMDSZ kampány-állásfoglalásához, tehát Băsescu menesztéséről szavazott.

Arra a kérdésre, hogy amennyiben kiderül, a népszavazáson résztvevő magyar választók legnagyobb része - az RMDSZ felhívása ellenére - Băsescu lemondatása ellen szavazott, le kíván-e mondani elnöki tisztségéről, Markó kifejtette: a népszavazás az államfő lemondatásáról szólt és nem az RMDSZ-ről.

A népszavazás kimenetelének kapcsán Markó elmondta: „Remélem, hogy az eredmények alapján le tudunk vonni néhány tanulságot, úgy az elnök, mint a politikai pártok is, hogy működjenek együtt a kormánnyal és a parlamenttel. Attitűdváltásra van szükség a permanens politikai konfliktus megelőzésére, a lényeges célok tárgyalása érdekében.”

A Traian Băsescu által kezdeményezett reformokról Markó úgy nyilatkozott: „egyetértek azzal, hogy az alkotmánymódosításról kellene vitázzunk, ennek ellenére nem bízom abban, hogy pártok között könnyen megegyezésre kerül sor ebben a kérdésben, mert a pártok eltérő álláspontokat képviselnek.”

Băsescu Cotroceni-i palotába való visszatérése után Markó a politikai aktorok közötti kompromisszumot tartja járható útnak, tekintettel arra, hogy Romániának az EU-n belüli prioritásokra kell fektetnie a hangsúlyt. (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS