2020. március 29. vasárnapAuguszta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szász A. Zoltán: „az ország olyan elnököt kapott, amilyen politikai kultúrával rendelkezik”

2007. május 19. 22:47, utolsó frissítés: 22:58

Túlzottnak tartható az értelmezés, mely szerint Traian Băsescu államfő nagyfokú legitimitásnak örvend – fejtette ki Szász A. Zoltán politológus, egyetemi tanár a Transindexnek. Ennek ellenére várható volt, hogy a lakosság megerősíti hivatalában az elnököt.

A meglepően kis részvételi arány azt eredményezi, hogy a távolmaradók véleményét alig lehet tudni – véli Szász. Emellett a szavazóurnákhoz járulók zömét a Băsescu ellenjelöltjeitől való félelem motiválhatta.

A népszavazás kuriózuma a politológus szerint, hogy a május 19.-i népszavazáson jobbára a 40 év alatti korosztály szavazott, másrészt a résztvevők 20 százalékának volt csak felsőfokú végzettsége. Ez hűen ábrázolja, hogy az ország olyan elnököt kapott, amilyen politikai kultúrával rendelkezik – nyilatkozta Szász.

A 40 év alatti szavazók aktív részvétele, s az azt meghaladó életkor fölötti választók távolmaradása azt jelzi, az idősebbek megcsömöröltek a politikától.

Figyelemre méltó a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökének nyilatkozata, aki Szász értelmezése szerint arra figyelmeztetett: a mai népszavazás eredményétől függetlenül Băsescut felfüggesztheti a parlament. Leginkább mértéktartó maga Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnök volt urnazárás utáni nyilatkozatában, aki felhívta a figyelmet arra, hogy politikai konfliktusok mindig is léteznek, ezeket a nézeteltéréseket pedig rendezni kell. (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS