2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Újságírónőt molesztált az elnök, és "büdös cigánynak" nevezte

2007. május 21. 11:18, utolsó frissítés: 14:16

Kicsavarta az Antena 1 tévéadó egyik újságírójának a kezéből a mobiltelefonját Traian Băsescu államelnök május 19.-én, és "büdös cigánynak" nevezte a nőt.Az incidens népszavazás alatt történt, amikor az elnök feleségével – sajtóforrások szerint eredményközlés előtti izgalmában – bevásárolni indult egy bukaresti áruházba.

Andreea Pană az Antena 1 riportere a bevásárlással és május 19.-i népszavazással kapcsolatos kérdéseket tett fel az elnöknek és mobiltelefonjával próbálta a Băsescu házaspárt filmezni.

Băsescu először válaszolt néhány kérdésre, majd felszólította az újságírónőt, hogy hagyjon fel a kérdezősködéssel és filmezéssel. Minekutána a riporter tovább kérdezősködött, a pénztárnál álló elnök kicsavarta az újságíró kezéből a telefont.

Az incidens az áruház előtti parkolóban tovább folytatódott. Miután az elnök kilépett az áruházból, az újságíró ismételten kérte tőle mobiltelefonját, mire Băsescu azt válaszolta, jöjjön hétfőn a Cotroceni-palotába, majd ott megkapja.

Az államfőt a cigányozás kapcsán meghallgatásra beidézte a Diszkrimináció-ellenes Tanács (CCD), és két napja van arra, hogy hivatalos álláspontját kialakítsa a kérdésről.

Az újságíró szervezetek minősíthetetlennek tartják a hivatalába visszatérő államelnök viselkedését. Az incidens miatt az Academia Caţavencu Sajtófigyelő Ügynökség (AMP) súlyosan elmarasztalta az elnököt, ugyanakkor arra szólította fel Traian Băsescut, kérjen bocsánatot a sértett féltől.

Noha az Antena 1 újságírójának gesztusa túlzottnak tekinthető, ez nem igazolja az államfő büntetőjogi felelősséget maga után vonó reakcióját, áll az AMP közleményében.

Az AMP rendkívül súlyosnak tartja az államfő cselekedetét, ugyanis ez még inkább bátoríthatja társadalom az újságírókkal szembeni agresszív viszonyulását. (szerk./realitatea)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS