2020. február 21. péntekEleonóra
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hullnak a fejek a PSD-n belül a népszavazási bukta nyomán

2007. május 21. 13:24, utolsó frissítés: 13:25

A népszavazást követő héten, vagyis május 21.-én kell számot adnia a Szociáldemokrata Párt (PSD) több megyei szervezetbeli elnökének, illetve magának Mircea Geonă pártelnöknek a Traian Băsescu lemondatásáról szóló népszavazás kudarca miatt a párt állandó bizottságának.

>> Lázonganak a PSD megyei vezetői a népszavazási kudarc miatt >>


A május 19.-i népszavazás első exit-poll eredményeinek közzététele után Mircea Geonă és Ion Iliescu jelenlegi PSD tiszteletbeli elnök dühösen hagyták el a párt bukaresti kampányközpontját.
Nem sok időre rá Sorin Oprescu nyilvánosan kérte a PSD jelenlegi elnökségének lemondását. Geoană és Iliescu mellett a párt május 21.-i állandó bizottsági döntése nyomán Victor Hrebenciuc képviselőházi frakcióvezetőjét, a párt egyik legbefolyásosabb politikusát is meneszthetik az elnökségből.

Sorin Oprescu azzal vádolja a három politikust, hogy ők felelnek a népszavazási kudarcért, mert ők kezdeményezték a Traian Băsescu lemondatására liberálisokkal (PNL) kötött nemhivatalos szövetséget.

Traian Băsescu felfüggesztését februárban kezdeményezte a Szociáldemokrata Párt, ennek ellenére a május 19-i népszavazáson nem sikerült az elnök lemondatására megfelelően mozgósítania szavazóbázisát. A PSD szimpatizánsainak legalább háromnegyede szavazott Băsescu lemondatása ellen. (românia liberă/realitatea/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS