2020. július 14. keddÖrs, Stella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egymilliárd forintot utalt ki a magyar kormány a Sapientia–EMTE-nek

2007. május 21. 13:57, utolsó frissítés: 13:57

Egymilliárd forinttal támogatja idén a magyar kormány a Sapientia
– Erdélyi Magyar Tudományegyetemet. Az egész évre szóló
támogatási szerződést Gémesi Ferenc, a magyarországi Miniszterelnöki
Hivatal (MeH) külkapcsolatokért és nemzetpolitikáért felelõs
szakállamtitkára és Kató Béla, a kolozsvári Sapientia Alapítvány elnöke
írta alá.

A dokumentum alapja a magyar kormány és az alapítvány között Budapesten 2000. május 27-én létrejött együttműködési megállapodás, ám a szerződés most az eddigiektől eltérően nem féléves, hanem egész éves idõszakra határozza meg a támogatás
összegét.

A 2007-es, egymilliárd forintos támogatást különböző szakmai programokra elnyerhető támogatások egészítik majd ki – derül ki a MeH közleményéből. A felek megállapodtak abban, hogy tekintettel az egyetem akkreditációjának szükségességére, elsődleges szempontnak tekintik az erre
való felkészülést. Ezért a szerződés új elemeként rendelkeztek az akkreditációs ütemterv és a stratégiai fejlesztési terv elkészítéséről. Ezek a dokumentumok a finanszírozási szerződés elválaszthatatlan részét képezik.

A finanszírozó és az egyetem képviselője abban is megállapodott, hogy folyamatosan figyelemmel
kísérik és értékelik az akkreditációs ütemtervben és a fejlesztési tervben foglaltak teljesülését, ami a minőségi oktatás és kutatás feltételrendszerének megteremtését szolgálja.

A Gyurcsány-kormány képviselői és az egyetem vezetői egyetértettek abban, hogy az elsődleges cél az intézmény gyors és sikeres akkreditálása, ezzel együtt a munkaerő-piaci lehetőségekre koncentráló, minőségi oktatás biztosítása. (krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS