2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Reklámszakik: hibát hibára halmozott Băsescu ellenzéke

2007. május 21. 19:10, utolsó frissítés: 2007. május 22. 10:22

Gyengén kampányoltak és stratégiai hibákat ejtettek a Băsescu felfüggesztése mellett kampányoló pártok – állítja Adrian Boţan, a bukaresti McCann Erickson kreatív igazgatója és Bogdan Naumovici, a Leo Burnett kommunikációs szakértője.

Naumovici szerint az "egy mindenki ellen" helyzet, ahogyan Traian Băsescu szerepét beállították, nyerő volt, hiszen mind a mai napig élnek a legendák a "magányos betyárról", aki megleckézteti a gazdagokat. A Leo Burnett szakértője szerint nem szabad elfeledkezni arról, hogy az ország Florin Piersic betyáros filmjein nőtt fel. Nem csoda, hogy a választók körében nagyon is hihető volt a Băsescu és stábja által tálalt történet, mely szerint az elnököt a gazdasági-politikai maffia függesztette fel.


Politikusi márkanévként Traian Băsescu működik a legjobban:


csapata ért a brandinghez, és ő magának is van érzéke saját magát marketingelni. A Băsescu-figura promóciója intelligens – értékel Adrian Boţan.

A szakértő szerint "stratégiai tévedés volt" pusztán csak arra építeni egy olyan karizmatikus alak, mint Băsescu elleni kampányt, hogy az illető megváltozott. Az ellenzéki kampányból a legfontosabb elem, az érvelés hiányzott, így az egész hiteltelenné vált. "El kellett volna magyarázni, miben változott meg Băsescu" – magyarázza a McCann Erickson kreatív igazgatója.

A PSD kampánya alapvetően tisztességtelen volt, mert Băsescu pozitív imázsát kapcsolta össze a népszavazási kérdésre adott nem válasszal – értékel Adrian Boţan. Naumovici szerint a PNL kampánya középszerű volt. A párt stábja nem vette figyelembe, hogy a Băsescu-párti üzenetek többsége intelligensen és élesen ironikus, humoros, a karikatúra felé hajló.

A másik tévedés az volt, hogy az ellenfelek nem vették eléggé komolyan, hogy a Demokrata Pártnak és Băsescunak erős a támogatottsága a fiatalok körében. Az elnök stábja ráhajtott az online reklámra, kihasználva azt, hogy ez a célcsoport egyre kevésbé használja a klasszikus kommunikációs eszközöket. Ez ellen a PSD semmilyen eszközzel sem lépett.

A felfüggesztett államfő kampánya a GMP Advertising munkája volt. Az online megjelenés fontosságára jó példa, hogy az ügynökség egyik szavazásra buzdító reklámfilmjét elkezdték egymásnak küldözgetni a netezők, miután az audiovizuális tanács (CNA) letiltotta a képernyőkről;


tehát a vírusmarketing a .ro alatt is jól működik.


A reklámszpotban egyébként a berlini fal ledöntéséről, a pekingi Tien An Men téri tüntetésről és a romániai forradalomról vágott össze archív képeket a GMP. Az üzenet a következő volt: "Képzeld el, ha ezek az emberek nem zavartatták volna magukat és otthon ülnek. Van valami még rosszabb a rossz embereknél: a jók közönye. Szavazz május 19-én."

Az online kampányolásnál az államfő személyes megjelenései fontosabbak voltak – állítja Adrian Boţan, aki szerint nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a "tömegben fürdőzés" mindig is Băsescu erős oldala volt. Az online megjelenés viszont arra jó, hogy szóbeszéd keletkezzen egy kampány körül, a felhasználók aktívan viszonyuljanak hozzá, magyarázza a reklámszakértő.

A GMP különben a "három majom" ikonikus figurájára utalva tervezte meg a felfüggesztett elnök kampányát. A reklámfelületeken a száját, a fülét és a szemét befogó Băsescu figurája volt látható, a ne beszéljek,? ne halljak? és a ne lássak? kérdés kíséretében, melyre a válasz ez volt: ezt akarják ők. A fő kampányszlogen a következő volt: Mutatsd meg nekik, hogy a tiéd a hatalom!

A GMP Advertising gyártotta Băsescu 2000-es és 2004-es főpolgármesteri kampányát, illetve a PNL-PD pártszövetség elnökválasztási kampányát 2004 őszén. Jelzésszerű, hogy szombat este a Piaţa Universităţii-n tartott szónoklata után a hivatalában megerősített elnök az Ad'Or reklámfesztivál díjkiosztóján mondott köszönetet a GMP-nek, kiemeltve, hogy milyen fontos szerepe volt a kampányban az internetes megjelenésnek. Az ügynökség vezetője Felix Tătaru.

A PSD kampányát a szociológus Vasile Dâncu, a párt egyik alelnöke koordinálta. A PNL kampányának elemeit Dan Andronic egyik cége, a Multimedia Political Communication gyártotta. (hírszerk., newsin)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS