2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kihallgatja a Diszkriminációellenes Tanács a cigányozó elnököt

2007. május 22. 12:25, utolsó frissítés: 12:29

A népszavazás napján történt incidensről hallgatja meg május 22.-én a Diszkriminációellenes Tanács Traian Băsescu hivatalába visszalépő államfőt és Andreea Panăt, az Antena 1 riporterét. A Disszkriminációellenes Tanács azután hívta meghallgatásra az elnököt és újságírót, hogy a Romani Crisis nemkormányzati-jogvédő szervezet értesítette az intézményt a jogsértésről.

Az incidens után követően Băsescu azt nyilakozta, nagyon sajnálja a történteket, ugyanakkor az Academia Caţavencu Sajtófigyelő Ügynökség (AMP) felhívására szóvivőjén keresztül bocsánatot kért a megsértett újságírótól.

>> Újságírónőt molesztált az elnök, és "büdös cigánynak" nevezte >>
>> Gáspárik bejegyzése Băsescu stílusáról Koszos cigány, pina, köcsög >>


Az Antena 1 vasárnap este bemutatott egy részletet az elnök és újságíró között bukaresti nagyáruházban lezajlott szombati incidens felvételéből. Ebből kiderült, az elnök kicsavarta a riporter kezéből a telefonját, amivel felvételeket akart készíteni a feleségével bevásárló elnökről. A tudósító az elnök felkérésére nem hagyott fel a kérdezősködéssel és filmezéssel, így az elnök elkobozta a készüléket.

A Jurnalul Naţional napilap szerint Băsescu elnök elfelejtette lezárni a telefont, így az felvette az elnök diszkriminatív szavait, minekutána beült autójába. A napilap szerint a kormányőrség (SPP) elfelejtette letörölni a felvételt a telefon memóriakártyájáról.

Az AMP sajtóközleményben elítélte és súlyosnak minősítette az elnök gesztusát. A jogvédő szervezet azt nyilatkozta Băsescu viselkedéséről, hogy az államfő cselekedete az újságírók elleni atrocitásokra bátorít. (realitatea)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS