2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A ciános bányászat betiltását követeli az RMDSZ-től újabb 32 civil szervezet

2007. május 22. 14:08, utolsó frissítés: 14:10

Három magyarországi zöld szervezet – köztük a Greenpeace – után újabb 32 erdélyi civil szervezet követeli nyílt levélben az RMDSZ-től, hogy kormányzati szereplőként támogassa a bányászati törvény (2003/85) módosítását. Az Eckstein-Kovács Péter RMDSZ-szenátor módosító javaslata betiltaná a ciántechnológia használatát a romániai bányászatban.

"Megdöbbenéssel vettük tudomásul azonban, hogy a román kormány – amelynek az RMDSZ is része, és amelynek Ön a miniszterelnök-helyettese, sőt amelyben Korodi Attila révén a környezetvédelmi tárca vezetését is az RMDSZ végzi –május 2-án kelt véleményezésében elutasító álláspontra helyezkedett a törvénytervezet kapcsán.

Tekintettel arra, hogy az RMDSZ a kormánykoalíció tagja, az említett kedvezőtlen véleményezés számunkra egyértelműen bizonyítja, hogy az RMDSZ a törvénytervezet ellenzőihez sorolta magát" – írja a 32 szervezet Markó Bélához címzett levelében.

A tervezetet kedvezően véleményezték a szenátus különböző bizottságai, így hamarosan a felsőház, majd a képviselőház napirendjére kerül.

"Tekintettel az elhíresült nagybányai ciánszennyezésre, amely példátlan ökológiai katasztrófaként pusztított végig a Tisza magyarországi szakaszán is, tekintettel az ezzel kapcsolatos 125 millió dolláros magyarországi kártérítési igényre, tekintettel a ciántechnológia használatának rendkívüli környezeti és egészségügyi kockázataira, valamint tekintettel arra, hogy a ciántechnológia betiltása semmilyen gazdasági vagy szociális hátrányt nem okozna, meggyőződésünk, hogy a legfőbb ideje lenne a megelőzés elve alapján véglegesen elkerülni a hasonló jövőbeni szennyezések kockázatát" – magyarázzák álláspontjukat az aláírók.

"Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy míg a Nagy Románia Párt támogatja azt a törvénytervezetet, amely az erdélyi lakosok és az anyaországi magyarok érdekeit és biztonságát szolgálja, addig az RMDSZ kormányszinten cinkos hallgatással ellenezze azt.

Kérjük, hogy az RMDSZ nyíltan vállalja fel a törvénytervezet támogatását, határolódjon el a kormány május 2.-i véleményétől vagy eszközölje annak módosítását és minden eszközét és befolyását vesse latba, hogy a törvénytervezet elfogadásra kerüljön" – követelik az aláíró szervezetek.

A dokumentumot az Agora Fenntartható Fejlesztési Munkacsoport (Székelyudvarhely), a Focus Eco Center (Marosvásárhely), Amoeba (Gyergyószentmiklós), a Halit Öko Klub (Parajd), a HERO Környezetvédelmi Egyesület, a Romániai Biogazdák Szövetsége és a Zöld Erdély Egyesület (Kolozsvár) szignálja.

További csatlakozók:
a Ciánmentes Romániáért Koalíció (magyar, román és nemzetközi szervezetekből álló koalició, amelynek tagja a Greenpeace CEE, Környezeti Erőforrások Fejlesztésének Független Központja, Polgár Társ Alapítvány, Terra Mileniul III, Zöld Erdély Egyesület, OTUS Környezetvédelmi Egyesület stb.),

valamint a Magyar Civil Szervezetek Erdélyi Szövetsége, az
Erdélyi Magyar Civil Szervezetekért Alapítvány és a Gyopár Környezetvédelmi Egyesület (Kolozsvár), a Magyar Ifjúsági Szervezetek Szövetsége és a Temesvári Magyar Nőszövetség (Temesvár), a Pro Európa Liga, a Rhododendron Természet- és Környezetvédelmi Szervezet, a Civitas Nostra, az Erdélyi Kárpát Egyesület, a Biokertész Csoport, a Sun Valley Egyesület és a RMGE Maros (Marosvásárhely), továbbá a Zöld Székelyföld Egyesület (Csíkszereda), a Református Diákotthon Alapítvány (Székelyudvarhely), az Eperinda Alapítvány és a Nemere Természetjáró Kör (Sepsiszentgyörgy), az Erdélyi Kárpát Egyesület és a Romániai Denevérvédelmi Egyesület (Szatmárnémeti), a Czárán Gyula Alapítvány (Nagyvárad) és országos szervezetként az Erdélyi Magyar Ifjak. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS