2020. február 22. szombatGerzson
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Titkosszolgálati törvény: a telefonlehallgatások szigorúbb szabályozását kérte Frunda

2007. május 22. 16:25, utolsó frissítés: 16:25

A nemzetbiztonsági törvény módosítását kérte Frunda György szenátor a törvényről szóló vitán a szenátus emberjogi bizottságában. A honatya, aki egyébként a szenátus emberjogi bizottságának elnöke, hangsúlyozta: a bizottság azzal a feltétellel fogadta el a nemzetbiztonsági törvényt, hogy tárgyaljon róla a titkosszolgálatok ellenőrzéséért felelős szenátusi bizottság, valamint a szenátus védelmi bizottsága vegye figyelembe a nemzetbiztonsági törvényre vonatkozó európai rendelkezéseket.

Frunda az Európai Bizottság 1400-as nemzetbiztonsági szervekre vonatkozó rendelkezésére hívta fel a figyelmet, amely számos EU-s tagállamokra kötelező érvényű rendelkezést tartalmaz. A dokumentum ajánlása alapján az Európai Unió tagállamaiban legtöbb egy vagy két belföldi hírszerző szolgálat létezhet, amelyek politikai felelősséggel tartoznak a kormánynak, másrészt évi jelentést kell bemutassanak a parlamentnek. Az EU ajánlása kimondja, a titkosszolgálatok csak állami költségvetésből finanszírozhatóak.

Frunda azt kérte, a titkosszolgálatok ne folytathassanak gazdasági, kereskedelmi, vagy más (például védelmi) jellegű tevékenységet. A szenátor szerint a más forrásból, mint állami költségvetésből származó támogatásokat sokkal nehezebb, majdnem lehetetlen ellenőrizni.

Ugyancsak Frunda ajánlotta a nemzetbiztonsági törvény részeként, hogy a Telefonok Lehallgatásáért Felelős Hatóság megalakítása során vegyék figyelembe a német modellt. Eszerint a hatóság elnökének egy 20 évesnél több szakmai tapasztalattal rendelkező személynek kell lennie, aki mandátuma lejárta után nyugdíjba vonul, hogy elejét lehessen venni a rá nehezedő politikai nyomásgyakorlásnak.

Frunda szerint a hatóság elnöke kellene döntsön a titkossszolgálatok által szolgáltatott bizonyítékok alapján, hogy engedélyezi-e a lehallgatást vagy sem. Az RMDSZ-es szenátor kifogásolta, hogy a román jogszabályok értelmében bármilyen bíró, az egyetem elvégzése után három évvel már jóváhagyhatja a lehallgatást. (newsin)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS