2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Zsugorinak és beképzeltnek tartják az európaiakat a románok

2007. május 22. 17:21, utolsó frissítés: 18:57

A kormány Stratégiai Kapcsolatokért Felelős Ügynöksége által készített felméréséből az derül ki, a románok zsugorinak, beképzeltnek, hidegnek és távolságtartónak tartják az európai állampolgárokat. Míg az európai polgárokról alkotott kép nem túl pozitív, a megkérdezettek önmagukat hagyománytisztelőnek, intelligensnek, beszédesnek és barátságosnak tartják.

A legtöbb román állampolgár számára az európaiság fő jegye az intézmények és európai jogszabályok tiszteletben tartása, míg a megkérdezettek 35 százaléka véli úgy: valaki akkor európai, ha európai országban született.

Az ügynökség által végzett közvéleménykutatásból kiderül: a külföldön járt megkérdezettek egyharmada volt már olyan helyzetben, amikor szégyenkeznie kellett saját nemzetisége miatt. Ugyanezen válaszadók szerint a korrupció, az országban uralkodó gazdasági, valamint politikai helyzet miatt vélekednek negatívan Romániáról a külföldiek.

Külföldön legnépszerűbb román termékeknek a borokat, a népművészeti alkotásokat, az ásványvizet és a hagyományos román konyhát tartják a megkérdezettek. A felmérésből kiderül, a románok úgy gondolják, kevésbé népszerűek külföldön a hazai autók, vagy az országban gyártott ruházati cikkek és lábbelik.

A kutatást a Stratégiai Kapcsolatokért Felelős Ügynökség április és május folyamán végezte, egy 17 évnél idősebb, 1104 személyből álló, 98 települést, valamint Bukarest lakosságát felölelő mintán. Az eredmények hibaszázaléka +/-3%. (realitatea)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS