2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az etnikai alapon üldözöttek kárpótlását lobbizta ki az RMDSZ

2007. május 22. 17:51, utolsó frissítés: 17:51

Az RMDSZ közbenjárása eredményeként kárpótolhatják mostantól az 1940. szeptember 6. és 1945. március 6. közötti időszakban etnikai alapon üldözött romániai állampolgárokat. A Legfelsőbb Bíróság május 7-i ülésén vizsgálta meg a fent említett időszakban etnikai alapon üldözött személyek kárpótlására vonatozó 189/2000 számú törvényt, és olyan határozatot hozott, melynek értelmében az etnikai alapon üldözöttek mindegyike jogosult a törvény által előírt kárpótlásra.

Takács Csaba jelenlegi RMDSZ ügyvezető elnök bejelentette, az elmúlt hónapokban számos személy fordult az RMDSZ-hez mivel a törvény diszkriminatív alkalmazása miatt, különböző indokokkal visszautasították kárpótlási igényüket. Az ügyvezető elnök szerint panaszlevelek és személyes megkeresések nyomán az RMDSZ több eljárást indított jogorvoslás végett, a volt munkaügyi miniszter azonban számos ilyen jellegű beadvány és parlamenti interpelláció ellenére sem intézkedett.

A visszaélések miatt az RMDSZ az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz fordult, amely a Legfelsőbb Bíróságtól kért indoklással párhuzamos jogorvoslatot. A Legfelsőbb Bíróság döntése értelmében az eddig elutasítottak is jogosultak kárpótlásra. Az RMDSZ közbenjárásával született döntés számos magyar nemzetiségű személynek segít kárpótlást szerezni a második világháború idején őket ért diszkriminációkért. (RMDSZ-tájékoztató/szerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS