2020. január 17. péntekAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Eckstein: a népszavazási kudarc felelősei lépjenek vissza

2007. május 22. 18:11, utolsó frissítés: 18:16

„Egy lépést hátra kell lépniük azoknak a politikusoknak, akik az élharcosai voltak a népszavazással kapcsolatos RMDSZ-álláspontnak – nyilatkozta a Krónika napilapnak Eckstein-Kovács Péter szenátor. Új arcokra van szükség, akik hiteles politikát tudnak mutatni a magyar közösségnek. Ha józanul végiggondoljuk a dolgokat, csakis ez lehet a megoldás. Új csatába, új emberek kellenek.”

Eckstein kijelentette, nyomatékosan fogja képviselni ezt az álláspontját a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) június 9-ére összehívott ülésén. Hozzátette, annál is inkább szükség van a megújulásra, mert három létfontosságú választás előtt áll a szövetség. „Az RMDSZ másodszor áll a rossz oldalra. Ez pedig olyan presztízsveszteséggel jár, amit csak így lehet orvosolni” – szögezte le Eckstein.

A honatya szerint elhibázott volt az az álláspont, amit a szövetség hirdetett a választási kampányban. Traian Băsescu ugyanis a kommunizmus elítéléséről és a korrupció elleni harcról beszélt a kampányban, ezek a témák pedig rokonszenvesek az erdélyi magyarság elsöprő többségének. Eckstein szerint akkor kellett volna valamennyi pártnak leállnia, amikor az Alkotmánybíróság megállapította, Băsescu nem követett el súlyos alkotmánysértést. „Csakhogy néhány pártvezérnek az az elképzelése, hogy a parlamenten kívül nem létezik élet. Amit ők mondanak, az az igazság” – ecsetelte a kolozsvári politikus. Az alkotmánybírósági határozat után történtek iskolapéldája annak, hogy hogyan nem szabad politizálni - mondta a politikus. „Sikerült megajándékozni Traian Băsescut egy olyan népszerűséggel, amit különben soha nem ért volna el” – tálalta az eredményt a szenátor.

Ecksteinnal párhuzamosan Toró T. Tibor RMDSZ-es képviselő is a pártvezetést tette felelőssé azért, hogy rossz döntést hozott a népszavazás ügyében, és csak utólag konzultált erről a területi elnökökkel. „A területi elnökök csak duzzogtak, de olyan állapotok uralkodnak a szövetségben, hogy nem mertek nyíltan véleményt nyilvánítani. Azért vettek részt csak tessék-lássék módra a kampányban, mert nem voltak meggyőződve a döntés helyességéről” – nyilatkozta a képviselő. Toró szerint a magyarok alacsony részvételi aránya is az RMDSZ elhibázott álláspontjára vezethető vissza. „Ha a választópolgár nem érzi magáénak az üzenetet, nem ért egyet azzal, amit elvárnak tőle, akkor távol marad az urnáktól – elemzett Toró.

A képviselő szerint, amikor ennyire eltér a vezetők és a választók álláspontja, egy normális pártban a vezetők önként vonják le a következtetéseket, hogy helyet adjanak egy új csapatnak. Úgy vélte ugyanakkor, hogy a vezetők és a választók közötti szakadék azt is jelzi, nagy baj van az RMDSZ-en belül a döntéshozatali mechanizmusokkal. (krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS