2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ötezer román állampolgár kapott brit munkavízumot az első negyedévben

2007. május 22. 19:08, utolsó frissítés: 2007. május 23. 10:40

Továbbra is tízezrével érkeznek a munkavállalók a brit munkapiacra az EU-ba 2004-ben felvett kelet-európai tagállamokból. A korlátozások ellenére az idén uniós taggá vált Romániából és Bulgáriából is már több ezren jelentkeztek brit munkahelyekre - áll a londoni belügyminisztérium kedden közzétett új, negyedéves összefoglalójában.

Az idei első negyedévben eszerint 49 ezer új munkavállaló adott be állásbejegyzési kérelmet az első bővítési körben felvett nyolc kelet-európai országból. A teljes szám 71 százalékát a lengyelek teszik ki, messze maguk mögött hagyva még a második legnagyobb arányt képviselő Szlovákiát is, amely 9 százalékkal szerepel a statisztikában.

A brit belügyminisztérium külön jelentés tett közzé kedden a januárban EU-taggá vált Románia és Bulgária munkavállalóiról. Nagy-Britannia - ellentétben a 2004-es bővítési körben alkalmazott nyitott munkapiaci politikával - e két ország esetében jelentős korlátozásokkal él. Az idei első negyedévben azonban így is 7935-en kaptak engedélyt nagy-britanniai munkavégzésre; mintegy kétharmaduk, vagyis kb. ötezer fő román állampolgár.

A tömeges kelet-európai munkavállalást független elemzések szerint ellentmondásos jelenségek kísérik Nagy-Britanniában. A brit gazdaság egybehangzó vélemények szerint jelentős hasznot húz a kelet-európaiak munkájából. Az egyik legnagyobb londoni gazdaságelemző központ, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) az EU-bővítés gazdasági utóhatásairól nemrégiben közölt elemzésében azt írta: csak a lengyel bevándorlás mindössze két év alatt "Liverpool városáéval egyező pótlólagos vásárlóerővel bővítette" a keresletet a brit gazdaságban, úgy, hogy közben a bérinflációt alacsonyan tartotta.

A legnagyobb brit kiskereskedelmi hálózatok - a Tesco, a Sainsbury's és az Asda - a lengyelek által kedvelt ételek kínálatának jelentős bővítésébe kezdtek, igyekezve megcsapolni azt a 4 milliárd fontra (19,1 milliárd RON) becsült elkölthető jövedelemtömeget, amelyet a Nagy-Britanniában munkát találó lengyelek halmoztak fel eddig.

A BBC tévé ugyanakkor a múlt hónap végén rejtett kamerával készített riportfilmet sugárzott a kelet-európai EU-munkavállalók nagy-britanniai hányattatásairól. A film kicsengése az volt, hogy kizsákmányoló emberkereskedelemmé fajult a brit munkapiacra érkező keletiek kiközvetítésének jelentős része, amelyre nem létező állásokért vagy embertelen szálláskörülményekért fejenként több száz fontot kizsaroló szervezők telepedtek rá, adósságcsapdába ejtve az áldozatokat. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS