2020. május 28. csütörtökEmil, Csanád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Összeborul és új kormányt alakít a PD és a PSD?

2007. május 23. 12:56, utolsó frissítés: 12:56

Az eddig kibékíthetetlen ellenségnek tűnő demokraták és szociáldemokraták alkotta új kormányzati többség körvonalazódik. A két ellenzéki politikai erő közötti együttműködés eddig ki volt zárva, mivel a PD programjában kifejezetten szerepel a PSD-vel való együttműködés tilalma. A népszavazási siker nyomán viszont a PD-sek hajlandóak felülbírálni korábbi döntésüket. Ezt maga Emil Boc pártelnök jelentette ki.

>> PSD-s alternatívák: új parlamenti többség vagy új kormány >>
>> Reklámszakik: hibát hibára halmozott Băsescu ellenzéke >>


Megfigyelők szerint a két párt közötti esetleges együttműködés megvalósulása azonban nagymértékben a PSD-ben jelenleg még zajló belső harcok kimenetelétől függ.

A Băsescu felfüggesztését kezdeményező pártban két csoportosulás feszül egymásnak. Az egyiket Ioan Rus volt belügyminiszter irányítja, aki többi kolozsvári kollégájával együtt elsősorban Ion Iliescut, a PSD tiszteletbeli elnökét és Viorel Hrebenciucot, a párt egyik szürke eminenciását hibáztatja a népszavazási kudarc miatt.

Rusék a legutóbbi parlamenti választások óta többször is reformot próbáltak végrehajtani a PSD-ben, de alig értek el sikereket. Ezt bizonyítja, hogy a kolozsváriak által a "múlt embereiként" számon tartott Iliescu és Hrebenciuc még mindig befolyásos vezetői a pártnak, így az ún. kolozsvári csoport hiába próbálták meggyőzni a párt döntéshozó szerveit Băsescu felfüggesztésének elhibázottságáról, a folyamatot nem sikerült leállítaniuk.

A fiatal politikusokat maga mögé állító Rus mindvégig jó viszonyt ápolt a demokratákkal, és már régóta szorgalmazza pártjának kormányzati szerepvállalását a PD-vel együtt.

A PSD-ben elkezdődött belháború sorsa még nem dőlt el, ugyanis Mircea Geoană egyelőre védelmébe vette a felfüggesztés kudarcáért hibáztatott két politikust. Éppen ezért a PD-sek is egyelőre óvatosak, de Emil Boc utalt arra, hogy a két párt közötti együttműködés sikere jelentős mértékben függ a PSD-n belüli reform eredményességétől. (hírszerk., mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS