2020. július 14. keddÖrs, Stella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hírembargót hirdet Băsescu beiktatatására a Román Sajtóklub

2007. május 23. 13:07, utolsó frissítés: 16:59

Feljelentést tesz és egynapos hírembargót rendel el Traian Băsescu államfő ellen a Román Sajtóklub (CRP) amiatt, hogy a politikus a múlt hétvégén elvette az egyik újságírónő maroktelefonját, majd "büdös cigánynak" nevezte a riportert. A döntést Cristian Tudor Popescu, a CRP elnöke jelentette be, aki emlékeztetett arra, hogy a szervezet döntése egyedülállóan szigorú. A CRP a hazai média vezető érdekvédelmi és szakmai szervezete.

A legnagyobb kiadóvállalatok tulajdonosait és a legbefolyásosabb országos lapok vezető újságíróit magába tömörítő szervezet vezető testülete azt is elhatározta, hogy csütörtökön hírembargót rendel el az audiovizuális médiának, ami a pénteki írott sajtóra is vonatkozik.

Ez az intézkedés azt jelenti, hogy a hazai média várhatóan nem tudósít majd Băsescu népszavazás utáni újbóli hivatalba iktatásáról. A hírzárlat viszont nem csak erre az eseményre vonatkozik, hanem Băsescu aznapi összes nyilvános szereplésére.

A CRP azt is javasolja az elnöki hivatalba akkreditált újságíróknak, hogy csütörtökön tegyék le kameráikat, magnóikat, mobiltelefonjaikat és írószereiket a hivatalnak otthont adó Cotroceni-palotában.

A CRP elnöke azzal indokolta ezt a döntést, hogy a mobiltelefon elkobzásával Basescu gyakorlatilag a médiafogyasztókat fosztotta meg az információtól. A feljelentést a telefon elkobzása miatt teszik, és ezentúl valamennyi politikus ellen így járnak el, aki hasonló cselekedetet követ el újságíróval szemben – mondta a Gândul napilap lapigazgatója. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS