2020. július 14. keddÖrs, Stella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Pártegyeztetések: mégiscsak egyéni választókerületes lesz a szavazási rendszer?

2007. május 23. 13:49, utolsó frissítés: 13:49

Három párt – a PSD, a PNL és a PD – megállapodott abban, hogy kezdje megvitatni a parlament választási szabályokkal foglalkozó szakbizottsága, miként lehetne bevezetni az egyéni választókerületes szavazási rendszert. Az egyeztetés során a testület abból a verzióból indul ki, melyet a Pro Democraţia (APD) közéleti szervezet tett le az asztalra, és törvényjavaslatként a liberálisok nyújtották be.

Az APD tervezete (policy-ja) szerint a választókerületekben egyéniben – tehát nem pártlistán – induló képviselőket, szenátorokat a többségi és az arányos választási rendszer kombinációja révén választanák meg. Többségi rendszerben eddig a polgármesterek kaptak mandátumot a helyhatósági választásokon.

A liberálisok által támogatott megoldás mellett más pártok további 18 törvényjavaslatot nyújtottak be a témában. A szakbizottság elnöke, Mihai Voicu közölte, az APD-féle tervezet valószínűleg módosulni fog a vita során.

Az egyéni választókerületes szavazás egyik legfőbb ellenzője az RMDSZ, mely a jelenlegi listás rendszer nyomán profitál a töredékszavazatok visszaosztása során, így politikusai olyan megyékben is tudnak mandátumot szerezni, ahol csekély számú kisebbségben van a szervezet magyar szavazóbázisa. A szavazási rendszer reformja Băsescu államfő fő témája: szerinte ezáltal "megtisztulna" a politikai elit. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS