2019. november 15. péntekAlbert, Lipót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rasszistának nyilvánította a CNCD Băsescu beszólását

2007. május 23. 14:54, utolsó frissítés: 16:27

A Diszkriminációellenes Tanács mai kihallgatását követően, rasszista megnyilvánulásnak nyilvánította az elnök „büdös cigány” kifejezését, mellyel az államfő a május 19-i incidens folyamán az Antena 1 riporterét illette.

Az elnök által újságírónővel szemben alkalmazott „păsărică” (szó szerinti jelentésben madárka, szlengben női nemre használt lealacsonyító jelző, magyarul a 'hülye piná'-nak felel meg) kifejezésről a Tanács úgy döntött nem bünteti az elnököt, mindazonáltal elmarasztalónak tartotta a kifejezést.

A Tanács döntését mindkét fél megfellebbezheti. A május 23.-i kihallgatáson az államfőt Ştefan Deaconu elnöki tanácsadó és Cristian Ene ügyvéd képviselte. A Tanács a Romani Criss nemkormányzati-jogvédő szervezet megkeresésére hívta kivizsgálásra az elnököt, minekutána az államfő incidens utáni, feleségével folytatott magánbeszélgetésében a roma közösséget elítélő „büdös cigány” jelzővel illette a korábban kérdezősködő és róla felvételeket készítő újságírónőt.

Az incidens egy bukaresti nagyáruházban történt, ahol a feleségével bevásárló államfőről Andreea Pană újságírónő felvételeket próbált készíteni, miközben kérdéseket intézett hozzá. Többszöri felszólítás után a riporter nem hagyott fel a filmezéssel, következésképpen az államfő kicsavarta az újságírónő kezéből a telefont, majd magával vitte autójába, ahol elfelejtette kikapcsolni annak felvevőkészülékét.

Az autóban készült hanganyag rögzítette az újságírónő személyét sértő kifejezéseket. Az incidenst követően az Academia Caţavencu Sajtófigyelő Ügynökség elítélte az elnök gesztusát, amely a közlemény értelmében a társadalom egészén belül az újságírók ellen irányuló agressziót bátorítja. (realitatea/szerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS