2020. július 3. péntekKornél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Perre megy a kormány autó-regadó miatt az Európai Bizottsággal?

2007. május 23. 15:42, utolsó frissítés: 15:42

Miután autóregisztrációs adó-ügyben egyeztetett az Európai Bizottság (EB) illetékeseivel Brüsszelben a pénzügyminisztérium szakértői, május 28-án tárja a parlament és egyúttal az EB elé, hogyan módosul a vitatott adó kivetésének módja.

Az EB azért kifogásolja a tervezett adót, mert szakértői szerint emiatt hátrányos helyzetbe kerülnek a használt autót vásárló román állampolgárok az EU többi polgárához képest. A külföldről, másodkézből vett járművekre kirótt adó ráadásul több volna, mint a régi autók piaci értéke.

A pénzügyminisztérium május elején egyszer már új számítási módozatot tárt az EB illetékesei elé, de az csak a régen gyártott autók vásárlóinak helyzetét rendezte volna. A tárca továbbra sem szándékszik különadót kivenni a Romániában forgalomba már beíratott használt autókra.

Az EB két hónapja indított eljárást a kormány ellen, mert az útadó sérti az uniós alapelveket. Amennyiben az Európai Bizottság a jövő hétfői választ sem tartja kielégítőnek, egy külön dokumentumban (reasoned opinion) ad világos ajánlásokat arra, hogyan kéne módosítani az adót. Ha ez sem használ, akkor az EB pert indít Románia ellen a luxemburgi uniós bíróságon.

A januártól fizetendő regadót a jármű gyártási évét, a szennyezési szabványt (Euro 1-4) és a motor hengerűrtartalmát figyelembe véve számítják ki. Az új és kis, 600 köbcenti hengerűrtartalmú autók adója 68 euró, míg a hat évnél régebbi, 3000 köbcentisnél nagyobb és az Euro-szabványt nem teljesítő autók adója eléri a 8600 eurót is. (newsin)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS