2020. július 14. keddÖrs, Stella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Băsescu: "magánbeszélgetés" volt a sértegető cigányozás

2007. május 23. 16:57, utolsó frissítés: 18:33

Ügyvédje útján perre viszi a Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) őt elítélő döntését a hivatalába visszatérő államfő. A testület szerdai döntését Băsescu azért tartja elfogadhatatlannak, mert véleménye szerint magánbeszélgetés volt az, mikor szombaton egy őt mobillal filmező riportert "büdös cigánynak" és "hülye picsának" nevezett.

Állami intézményben magánbeszélgetés nem lehet vizsgálat tárgya – érvel a CNCD döntése nyomán kiadott elnöki közlemény, melyet Băsescu szóvivője ismertetett. "Ez a volt Securitate módszere" – áll a közleményben, melynen az államfő az alkotmány 26. szakaszára hivatkozik, mely szerint "a közhatóságok tiszteletben tartják és oltalmazzák az intim, a családi és a magánéletet".

A közlemény nem tér ki arra, hogy az államfő még akkor is közszereplőnek számít, mikor éppen a népszavazás napján feleségével együtt bevásárol. Az Antena 1 tévé tudósítója a referendum kapcsán faggatta az elnököt, mikor az kicsavarta a kezéből az újságírónő kamerás mobiltelefonját. Az államfői közlemény szerint a köztük lezajlott párbeszédnek amúgy nem lett volna a közéletre hatása.

Băsescu szerint éppen a mobiltelefonban rögzített felvételt bemutató tévének, illetve a mögötte álló Intact médium-cégcsoportnak kell vállalnia az ügyért a felelősséget. Az elnök azzal érvel, hogy a cég tulajdonában levő médiumok "kritikusan és sokszor sértően" viszonyulnak az államfőhöz. Băsescu közleményben kért elnézést a történtek miatt a roma közösségtől és a sértett újságírótól. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS