2020. július 14. keddÖrs, Stella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egyötödével csökkenne a parlament létszáma az egyéni választókerületes szavazással

2007. május 24. 14:38, utolsó frissítés: 14:43

Már a tavaszi ülésszak végéig, azaz június utolsó hetéig elfogadhatja a parlament azt a törvényt, amely az eddigi listás választási rendszert egyéni választókerületessé alakítaná át. Mindezt Emil Boc, a Demokrata Párt (PD) elnöke hangoztatta Kolozsváron.

Véleménye szerint a kormánynak felelősségvállalással kéne benyújtania a javaslatot, hogy "világosan derüljön ki, ki akarja és ki nem akarja az ilyen rendszerű szavazást".

Amellett, hogy a szavazók nem pártlistákra, hanem egyéni jelöltekre szavaznának, Boc szerint az lenne a másik fő változtatás, hogy 20 százalékkal csökkenne a szenátus és a képviselőház összlétszáma. Boc elmondása szerint a PD, a PNL és a PSD szinte mindenben egyetértésre jutott az egyéni választókerületes rendszer bevezetése kapcsán.

A hárompárti egyezség elegendő ahhoz, hogy a szükséges kétharmados többséggel a tervezetet kedvezően véleményezze a választási törvény kidolgozására létrehozott bizottság. A három párt honatyáinak száma a parlamentben biztosítja a sarkalatos törvény elfogadásához szükséges többséget. A tervezetet véleményező bizottság elnöke, Mihai Voicu Boc-kal szemben úgy gondolja, a törvényhozás valószínűleg az őszi ülésszak elején, szeptemberben szavazza meg a tervezetet. i#(mfax)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS