2019. november 22. péntekCecília
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A magyar tőke Romániába áramlik

2007. május 24. 15:29, utolsó frissítés: 15:29

Tavaly mintegy 1300 magyar cég, csaknem 2,1 milliárd euró értékű tőkét helyezett ki a környező országok piacain. A magyar tőke legfontosabb célországa Románia, ahol mintegy 360 magyar vállalat működik, majd kevéssel elmaradva Szlovákia következik, míg a 3-4. helyen Ukrajna és Horvátország áll.

A magyar cégek tőkekivitele tavaly először haladta meg a Magyarországra áramló külföldi – mondta Pozvai Zsolt, a Develor Tanácsadó Zrt. európai vezérigazgatója a cég csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

"A belpiacot már kinőtt magyar cégek két út közül választhatnak: vagy új szolgáltatásokkal bővítik üzleti portfoliójukat, vagy kilépnek a határon túlra" – hangsúlyozta.

Hozzátette: amikor néhány éve el kezdtek terjeszkedni a környező országokban – bár tartottak tőle – sosem tapasztaltak sem Romániában, sem Szlovákiában velük szemben magyarellenességet, kizárólag szakmai alapon ítélték meg tevékenységüket.

A társaság szervezésében június 6-án rendezik meg a Develor Magyar Multik konferenciát Ezen várhatóan 100-120 magyar cég vesz részt, amelyek már megvetették lábukat vagy tőkekihelyezést terveznek a környező országokban. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS