2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Döntött a CSM: nem hallgathat ki ügyészeket a parlament

2007. május 24. 15:44, utolsó frissítés: 15:44

Az elkövetkezőkben nem hallgathatnak ki ügyészeket a parlamenti bizottságok, így döntött a Országos Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) csütörtökön. Az ügyészek Laura Codruţa Kövesi főügyész eljárásának létjogosultságáról tárgyaltak, aki megtagadta Bogdan Olteanu képviselőházi elnök felhívását, hogy a parlament törvénytelen telefonlehallgatások kivizsgálására létrehozott szakbizottsága ügyészeket hallgathasson ki.

Anton Pandrea CSM-elnök szerint az ügyészek nem idézhetőek be a parlamenti vizsgálóbizottságok elé, illetve nem kötelezhetőek a bizottsági meghallgatásokon való részvételre. Kivételt képez, ha szakmai-technikai kérdésekben vagy közérdekű információk kapcsán hívják meghallgatásra őket.

Főügyészségi források szerint az intémény jövő héten közleményben fog tiltakozni az ellen, hogy a képviselőház elnöke beavatkozik az igazságszolgáltatás munkájába.

Két héttel korábban Kövesi levélben hívta fel Olteanu figyelmét, hogy az ügyészek tevékenységét egyedül a főügyészség ellenőrizheti. Kövesi levelében rámutatott, a képviselőházi elnök összetéveszti az ügyészeket az állami tisztségviselőkkel, tisztviselőkkel és a kormány alkalmazottaival vagy aa közigazgatásban dolgozókkal, mikor arra hivatkozik, hogy az ügyészeknek kötelességük megjelenni a parlamenti kihallgatáson. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS