2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Transparency International: Csökkent a DNA és a CSM népszerűsége

2007. május 24. 17:30, utolsó frissítés: 17:43

A Transparency International nezmetközi nemkormányzati szervezet 2006-os évi jelentése alapján csökkent a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) és Országos Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) munkájába vetett társadalmi bizalom.

A szervezet szerint aggasztóan magas a felfüggesztett bűnügyi dossziék száma, legtöbb esetben a korrupcióval vádolt tisztségviselők ügyében nem születik ítélet.

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) esetében a jelentés rámutat, a szerven belül tevékenykedő ügyészek csupán 46 százaléka gondolja úgy, hogy az intézmény biztosítja számára a függetlenséget. Ehhez képest 2005-ben ugyanezen intézmény ügyészeinek 60 százaléka vélekedett így.

Ugyanez a tanulmány megállapítja, az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) létrehozásáról szóló törvény számos rendelkezése módosítására szorul. A jelentés többek között azt is kifogásolja, hogy megoldatlanok a jogi hibák, így például kétszer módosították ugyanazon a napon a közérdekű információkhoz való hozzáférésről szabályozó 544-es törvényt. (realitatea)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS