2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Még él, így büntethető 210, a diktatúrában foglyokat kínző börtönőr és börtönigazgató

2007. május 24. 17:50, utolsó frissítés: 17:50

Büntetőjogi felelősségre vonás fenyeget Romániában 210 egykori börtönőrt, börtönigazgatót és börtöntábor-parancsnokot, akiket történészek 1989 előtt elkövetett kínzással vádolnak.

A kommunizmus bűntetteit kutató bukaresti állami intézet történészei 800 volt börtönőr, börtönigazgató és börtöntábor-parancsnok ügyében vizsgálódtak, akik a kommunista diktatóra alatt valószínűleg összesen 90 ezer foglyot, köztük sok ellenzékit, bántalmaztak. Az intézet 210 gyanúsított esetében adott át kutatási eredményeket és bizonyítékokat az ügyészségnek - idézte Stejărel Olarut, az intézmény igazgatóját a Cotidianul napilap csütörtöki számában.

A bűncselekmények a testi sértéstől a szándékos emberölésig terjednek. Olaru elmondta, a népesség-nyilvántartó adatai szerint a 210 feltételezett elkövető még életben van, napjainkban a legfiatalabb közülük 44, a legidősebb 99 éves. Hozzátette, az általa vezetett intézet politikai foglyok számára fenntartott 44 börtön és 72 börtöntábor alkalmazottainak és rabjainak személyi aktáit vizsgálta át. (cotidianul/dpa)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS