2019. november 13. szerdaSzilvia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Csak 2009-ben privatizálnák a vidék bankjává váló CEC-et

2007. május 24. 18:28, utolsó frissítés: 18:28

Bemutatta az Országos Letét-és Takarékpénztár (CEC) magánosítási tervét Varujan Vosganian gazdasági és pénzügyminiszter. Elmondta: az utolsó állami tulajdonú pénzintézet privatizációjának másodjára is nekifut a kormány, a folyamat idén kezdődik és a tervek szerint 2011-ben fejeződik be.

A tervnek megfelelően a kormány első lépésben a CEC-et korszerűsíti és hatékonyságát növeli, további cél az ügyfélkör kibővítése. Miután a CEC reformja lezajlott, csak azután tárgyal majd a minisztérium a bank jövőjéről. Mindaddig semmiféle döntést nem hoznak a privatizáció ügyében – hangsúlyozta Vosganian.

Második szakaszban a pénzügyi tárca a CEC további fejlesztését tervezi: így 2010-ig meg kell állítani a CEC fokozatos kiszorulását a piacról, sőt növelni kell a pénzintézet piaci részesedését.

A terv szerint a CEC a kisvállalkozások, és az 50 főnél kisebb városok, tehát a vidék vezető pénzintézete lenne. Az összes banki aktívumot tekintve a CEC célja 5,5-6 százalékot elérni, míg a hitelpiacon 5-6 százalék, a megtakarításokat tekintve 7-8 százalékos piaci részedést kell kiszakítani. Az utolsó állami kézben levő banknak van a legnagyobb, 1400-as fiókhálózata, melynek révén a kisközségekben élő ügyfeleket is meg lehetne tartani.

A CEC 7000 dolgozójának egy részét valószínűleg elbocsátják, de Vosganian arról nem nyilatkozott, hogy hány főt és mikor. (realitatea, hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS