2020. július 5. vasárnapEmese
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Cotroceni-i találkozóra hívta a pártokat az elnök

2007. május 25. 11:01, utolsó frissítés: 11:01

A népszavazási kampányban meghirdetett célkitűzésekről kíván tárgyalni az államfő a parlamenti pártokkal május 28.-án. Az elnök meghívására a pártok mindeddig nem reagáltak, a Szociáldemokrata Párt (PSD) május 25.-én dönt a meghívásról, miközben a Konzervatív Párt (PC) mindeddig nem döntött a tárgyaláson való részvételről. A Nagyrománia (PRM) elsőként utasította vissza a meghívást.

Az elnök az átvilágítási törvényről, az egyéni kerületi választási rendszer bevezetéséről és a kormány támogatását biztosító, átlátható parlamenti többségről kíván egyeztetni a pártokkal. Ezzel párhuzamosan az elnök közölte a parlament két házának elnökével, hogy üzenetet akar intézni a törvényhozókhoz.

A Cotroceni-i találkozó másik fontos napirendi pontja az alkotmánymódosításhoz szükséges parlamenti procedúra elindítása, ugyanakkor az őszi európai parlamenti választások és a nemzetbiztonsági törvény elfogadásának időpontja. Amennyiben az elnöknek nem sikerül meggyőzni a célkitűzésekről a pártok képviselőit, ezt népszavazás útján fogja rendezni – áll az elnöki hivatal közleményében.

Ezzel párhuzamosan a pártok az elnök által képviselt programmal és kormányzati prioritásokkal kapcsolatban kell véleményt nyilvánítsanak. (realitatea)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS