2020. május 28. csütörtökEmil, Csanád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Parlamenti többség: ez nem Băsescu, hanem Tăriceanu problémája

2007. május 25. 14:47, utolsó frissítés: 14:47

Nem tárgyal a Szociáldemokrata Párt (PSD) a kormány támogatásáról Băsescuval – jelentette ki Mircea Geoană pártelnök. Az alakulat vezetője szerint elsősorban nem az elnök feladata a kormányt támogató parlamenti többség kialakítása, hanem a kormányfőé tekintettel arra, hogy „a kormányzás nem isteni kegyelemből fakadó jog” – érvelt Geoană.

A pártelnök leszögezte, az elnök által kezdeményezett cotroceni-i találkozón csupán az egyéni választójerületes rendszer és a nemzetbiztonsági törvény bevezetésének kérdéséről tárgyal, nem pedig a kormány jövendőbeli parlamenti támogatásáról.

Geoană azt is jelezte, a PSD reagál az elnök által megfogalmazott célkitűzésekre is a május 28.-i cotroceni-i találkozón. A politikus szerint a PSD pozitívan viszonyul az átvilágítási törvényhez, a választási rendszer reformjához, valamint az alkotmánymódosítás kérdéséhez.

Pénteki ülését követően a PSD elnöke üdvözölte Traian Băsescu gesztusát, hogy tárgyalásokat kezdeményezett a pártokkal. Az államelnök gesztusa Geoană szerint arra utal, hogy újra normalizálódik a politikai helyzet, továbbá az államfő rálelt valódi, pártok közötti közvetítő szerepére. Ennek a kezdeményezésnek hagyománnyá kellene válnia, minekutána arra van szükség, hogy az elnök időszakosan tárgyaljon a parlamenti pártokkal.

Geoană ugyanakkor jelezte, Călin Popescu Tăriceanu kormányfőnek meg kellene találnia a további kormányzáshoz szükséges parlamenti többséget. Ebben a tekintetben még nem került sor pártok közötti tárgyalásokra, de a PSD összpárti tárgyaláson egyeztetni fog a kérdésben a liberálisokkal.

A PSD elnöke nem tartja kizártnak, hogy az új választási rendszer bevezetése kapcsán olyan konszenzusra jussanak a pártok a tárgyalásokat követően, hogy az európai parlamenti választásokra a listás preferenciális szavazásban egyezzenek ki a felek.

A május 28.-i cotroceni-i találkozón a PSD-t Mircea Geoană, egyszersmind a párt néhány alelnöke és ügyvezető elnöke képviseli. Ion Iliescu a PSD tiszteletbeli elnöke jelezte, nem kíván részt venni a tárgyaláson, mindaddig amíg Băsescu vissza nem vonja nyilvánosan a népszavazási kampányban a vele kapcsolatos "lejárató sértegetéseit". (newsin/szerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS