2020. július 16. csütörtökValter
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Visszavette Vadim kitüntetését Băsescu

2007. május 28. 10:48, utolsó frissítés: 17:28

A hivatalába visszatért Traian Băsescu visszavette a Nagy-Románia Párt (PRM) elnökétől az egyik legmagasabb állami kitüntetést. Corneliu Vadim Tudor 2004-ben kapta meg a Románia csillaga lovagkeresztet. Ion Iliescu államfő néhány nappal az elnöki hivatalból való távozása előtt adományozta a kitüntetést a dühödt szónoklatairól és gyűlölködéséről közismert politikusnak.

A kitüntetés visszavonásáról kiadott elnöki rendeletről vasárnap tájékoztatta a közvéleményt az államfői hivatal.

A kitüntetés visszavonására korábban a neves romániai értelmiségieket tömörítő Románia Csillaga Érdemrend vezető testülete kérte fel Băsescut. A testület idén március 15-én kiadott közleményében azt követelte Vadimtól, 15 napon belül kérjen nyilvánosan bocsánatot azért, mert pártja frakcióival együtt botrányt csinált a parlamentben, mikor az államfő egy jelenkor-történészek által összeállított dokumentum alapján, a román állam nevében elítélte a kommunista diktatúra bűneit.

Az akkor kiadott közleményben az állt, ha ez nem történik meg, a testület kérni fogja az államelnököt, vonja vissza a kitüntetést. A bizottság tagja többek közt Mircea Dinescu, Radu Filipescu, Gabriel Liiceanu, Andrei Oişteanu és Stelian Tănase.


A nacionalista politikus kitüntetése

2004 decemberében nagy felháborodást váltott ki, elsősorban értelmiségi körökben. Iliescu azzal indokolta a kitüntetést, hogy a politikus "eredményesen járult hozzá a törvényhozási munkához, és az ország fejlődéséhez szükséges alapvető törvények elfogadásához."

Közvetlenül ezután Randolph L. Braham professzor, a New York-i Egyetem tanára visszaadta az ugyanilyen kitüntetését. A holokausztot túlélő professzor Désről származik, a vészkorszakkal kapcsolatos kutatásai elismeréseként kapta meg a magas állami kitüntetést. Ugyancsak visszaadta a kitüntetést a máramarosi születésű Elie Wiesel Nobel-békedíjas író és a Szabad Európa rádió 15 munkatársa is.

Nem vette át a kitüntetést Markó Béla, az RMDSZ elnöke, Borbély László képviselő, a mostani régiófejlesztési miniszter és Puskás Bálint Kovászna megyei szenátor sem. (mti, hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS