2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Cotroceni-i egyeztetés: első fordulóban a nagy pártokkal, csak később a kisebbekkel

2007. május 28. 16:04, utolsó frissítés: 16:14

Az átvilágítási törvény, az egyéni kerületi választási rendszer, valamint az átlátható parlamenti többség létrehozásáról tárgyalt május 28.-án Traian Băsescu államfő a parlamenti pártokkal. A tárgyalások két körben folytak, délelőtt a Szociáldemokarta Párt (PSD), Nemzeti Liberális Párt (PNL) és Demokrata Párt (PD) volt hivatalos Cotroceni-be, míg délután az RMDSZ-el és a konzervatívokkal (PC) tárgyal az államfő. A népszavazási kampányban meghirdetett támákról való egyeztetés legfontosabb szereplője a legtöbb parlamenti szavazatot birtokló PSD. A Cotroceni-ba szóló meghívást egyedül a Nagyrománia Párt (PRM) nem fogadta el.

Elsőként a szociáldemokraták találkoztak az elnökkel, akik az ülésről kijövet nem nyilatkoztak a tárgyalás eredményeiről.

A Gândul című román napilap május 28.-i száma szerint Mircea Geoană szociáldemokrata pártelnök azt nyilatkozta, elképzelhető, hogy egy újabb évig működő kabinet vezetője legyen, miközben júniusra előkészítené az előrehozott parlamenti választásokat, melyet az önkormányzati választásokkal egy időben tartanának meg. Geoană szerint az új kabinet a pártok közti egyezség eredményeként kellene létrejöjjön.

Az elnök meghívására reagálva a liberálisok úgy nyilatkoztak, a meghívást azért fogadták el mert a Traian Băsescu által képviselt témák a PNL kezdeményezései, melyekhez igyekeznek parlamenti támogatottságot szerezni. Az átvilágítási törvény és az egyéni kerületi választási rendszer támogatása ellenére, a liberálisok nem támogatják az alkotmánymódosítást.

A parlamenti pártok második ízben tárgyalnak ezekben a kérdésekben az elnökkel. Első alkalommal márciusban egyeztették erre vonatkozó álláspontjaikat. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS