2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Visszavonták a Petrom kőolajfinomító cégének engedélyét

2007. május 29. 13:33, utolsó frissítés: 13:33

Ideiglenesen kénytelen bezárni a Petrom az Arpechim nevű kőolajfinomító vállalatát, miután a Piteşti-i Környezetvédelmi Hatóság visszavonta a cég működési engedélyét. A döntést követően a Petrom bejelentette, megpróbálja csökkenteni a különböző gázok és vegyi anyagok miatti környezetromboló hatását. Emellett a cég bejelentette, fellebbez a hatóság döntését.

Az Argeşi Regionális Környezetvédelmi Hatóság igazgatója, Marius Stanca kedden a Realitatea hírtévének elmondta, a finomító működési engedélyének visszavonásáról a Petrom képviselőivel folytatott tárgyalássorozat után döntöttek. Stanca szerint a cég képviselői a tárgyaláson egy olyan ütemtervet mutattak be, mely alapján a befektetéseket 2009 márciusáig fejezik be, míg egy korábbi kormányhatározat értelmében ennek 2006 végéig meg kellett volna történnie.

Dan Pazara, a Petrom szóvivője elmondta, május 31-ig a cég környezeti károsodásokat csökkentő tervet mutat be. A szóvivő szerint a finomító időleges bezárása nem befolyásolja az alkalmazottak sorsát, ugyanakkor az üzemanyagok drágulásáról korai lenne beszélni.

A Piteşti-i Arpechim Kőolajfinomító engedélyét hétfőn vonták vissza. A Petrom képviselői úgy kommentálták a döntést, hogy az „aránytalan” és „drasztikus” volt. A Piteşti-i Arpechim a Petrom tulajdona: a korábbi állami vállalat főrészvényese 2004 óta az osztrák OMV társaság.

A Petrom tavaly 2,285 milliárd lejes nettó profitot valósított meg, 61 százalékkal többet, mint 2005-ben. (newsin)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS