2020. július 3. péntekKornél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kivonná a szenátus ellenőrzése alól az ANI-t Chiuariu

2007. május 29. 14:35, utolsó frissítés: 14:40

Nem rendelik alá a szenátusnak az Országos Feddhetetlenségi Ügynökséget (ANI), a jogszabály újabb módosító terve alapján. Tudor Chiuariu igazságügyi miniszter leszögezte az ANI-t nem ellenőrízheti a szenátus. A testület ellenőrzésének egyetlen módja az évente felsőház elé terjesztendő jelentés lesz, ennek következtében az ANI működése során függetlenséget élvez majd.

A miniszter egyben cáfolta azokat az aggodalmakat, amelyek szerint az EU alkalmazhatja a csatlakozási szerződésben az igazságszolgáltatás elégtelen reformja esetére rögzített védzáradékot. Véleményét azzal indokolta, hogy az Európai Bizottság által hamarosan közzéteendő jelentés minden téren fejlődésről számol be.

A módosítások számos más területet is érintenek. Így például a tárcavezető által javasolt egyik legfőbb módosítás a nyomozás megkezdését indokolttá tévő összegre vonatkozik. Ennek alapján a minimális összeget, amely a bevallott vagyon és a képviselői mandátum időtartama alatt szerzett jövedelem eltéréseként a nyomozás beindítását indokolta volna korábban, az új tervezetben tízezer euróban állapították meg, amely fele a korábbi változatban javasolt összegnek.

Chiuariu egyúttal eltörölné azt a kitételt, mely szerint abban az esetben ha a különbség a bevallott vagyon tíz százalékát meghaladja, ez a vizsgálat automatikus beindítását vonja maga után. (krónika/szerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS