2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

99 már közölt szonettel jelent meg Markó 25 ezer eurós sorozatának első darabja

2007. május 29. 16:01, utolsó frissítés: 16:03

Most jelent meg annak a Markó Béla verseskötet-sorozatnak az első darabja, melynek szerzői jogaiért egy akkor meg nem nevezett kiadó 2005 őszén 900 millió régi lejt (25 ezer eurót) fizetett ki az RMDSZ elnökének. Lapunk tavaly novemberben közölte, hogy a csíkszeredai Bookart adja ki a műveket.

Mint ahogy a Transindex által megtekintett szerződésből kiderült, a 2005. szeptember 21-én keltezett megállapodás tárgya Markó Béla gyermek- és ifjúsági verseinek öt évre szóló jogvásárlása és a kiadott címek további öt évre terjedő forgalmazási joga.

Ehhez képest a sorozat első darabja a szerző 99, korábban már közölt szonettjét tartalmazza, Hány életünk volt címmel – tudósít a Krónika napilap. Hajdu Áron, a Bookart tulajdonos-igazgatója a Transindex kérdésére különben tavaly novemberben úgy nyilatkozott, "a dolgok mostani állása szerint 2007-ben két gyermekvers kötet jelenik meg Miért lassú a csiga és A pinty és a többiek címmel.

A tudósítás szerint a Hány életünk voltot "kivételesen szép kiállításúnak mondják", terjedelme 112 oldal, vászonkötésben, papír védőborítóval jelent meg ezer példányban, és nincsenek benne illusztrációk. Hajdu Áron azt közölte, a kötet a múlt hét csütörtökétől vásárolható meg a Pallas Akadémia és a Corvina üzlethálózat könyvesboltjaiban, ára 32 lej. A kiadó korábban még nem adott ki könyvet – jegyzi meg a Krónika.

A honorárium azért lett téma a romániai sajtóban, mert nyomozást indított Markó vagyonnyilatkozatából kiindulva a korrupció-ellenes hatóság (DNA), és ennek apropóján több erdélyi könyvkiadó szerződéseit átvizsgálták 2006 folyamán.

A Băsescu-népszavazás kampányában a felfüggesztett államfő három héttel ezelőtt azt nyilatkozta az ügyről, hogy Markó "felháborodva panaszkodott" nála az ügyészségi eljárás miatt. Băsescu nem pontosította, hogy az eset mikor történt, az RMDSZ elnöke pedig elutasította a befolyással való üzérkedés vádját. A korrupcióellenes ügyészség nem kíván beszámolni azzal kapcsolatban, hogy hol tart a vizsgálódás – közli a Krónika. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS