2020. március 29. vasárnapAuguszta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Románia nem fogadja az olasz szemetet

2007. május 29. 16:15, utolsó frissítés: 16:18

Több ezer tonna Olaszországból származó háztartási hulladék Romániába szállításáról számolt be május 28.-án több olasz, köztük az Il Giornale napilap. A napilap információi szerint a romániai importra szánt hulladékot az olaszországi Nápoly városából szállítaná az olasz kormány az országba, amely már eredeti helyén is rendkívül súlyos ökológiai válságot idézett elő. Az Il Giornale értesüléseit az olasz hatóságok is megerősítették, miszerint Róma szakértőket küld Bukarestbe tárgyalni az olasz városban felhalmozódott szemét Romániába való szállításáról.

Ezzel ellentétben a román Környezetvédelmi Minisztérium május 28.-án cáfolta az értesüléseket, miszerint az olasz kormány felvette a kapcsolatot a bukaresti hatóságokkal a hulladékszállítás ügyében.

Korodi Attila környezetvédelmi miniszter elmondta: a román kormányhoz semmilyen hivatalos értesítés nem érkezett arról, hogy Olaszország Romániába akarja szállítani a szemetet. A tárcavezető egyúttal leszögezte: „Románia nem lehet sem Olaszország, sem más állam hulladéklerakata.” Addig, amíg az országnak nincs megfelelő infrastruktúrája az itt létező hulladékok feldolgozására, a román kormány nem engedélyezheti, hogy külföldről hozzanak be hulladékot – tette hozzá Korodi.

A környezetvédelmi miniszter emlékeztetett: 2015-ig Románia hivatalosan ellenezheti a szemét behozatalát, és ezt meg is teszi. Románia az európai uniós csatlakozási szerződés aláírása előtt elérte, hogy 2017-re kell rendeznie a hulladékgazdálkodás problémáit. Tehát tíz év áll még az ország rendelkezésére ahhoz, hogy annyi – az uniós normáknak megfelelő – hulladékgyűjtőt építsen, amennyi a Romániában termelt szemét feldolgozásához szükséges. „Ilyen körülmények között hulladék importálásáról szó sem lehet” – szögezte le Korodi.

A tárcavezető emlékeztetett: 2011-ig Románia mindenfajta hulladék, 2015-ig pedig csak bizonyos típusú hulladékok – köztük a háztartási szemét – behozatalát ellenezheti. „Engedélyünk nélkül törvényesen nem juthat az országba a szemét” – szögezte le a környezetvédelmi miniszter, hozzátéve, hogy a szállítmányt az Országos Környezetvédelmi Ügynökségnek kell jóváhagynia.

A megelőző intézkedések között említette Korodi, hogy a tárca figyelmeztető levelet küld minden romániai hulladékbegyűjtőhöz, amelyben felszólítják őket arra, hogy csak törvényes keretek között érkező hulladékot fogadjanak el. A környezetvédelmi felügyelőség ellenőrei ugyancsak fokozottan figyelik majd a hulladékgyűjtőket, hogy a szemét törvénytelen behozatalát megelőzzék. Május 28.-án egyébként Korodi Attila Daniele Mancinitól, Olaszország bukaresti nagykövetétől kért tájékoztatást az olasz sajtóban megjelent információkról. (krónika/szerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS